Как е възможно това в Германия?

Инес Пол, DW 02 септември 2019 в 19:29 7427 2

Снимка thestar.com.my

С нападението срещу Полша на 1 септември 1939 година германците започват Втората световна война, довела до смъртта и осакатяването на милиони, до изнасилвания и прокуждания. Следите от разрушителната стихия на нацистите светът носи и до днес.

Точно 80 години по-късно една партия в Германия постига двуцифрен резултат на избори, главно с помощта на националистически идеи и предимно расистка пропаганда. В провинциите Саксония и Бранденбург "Алтернатива за Германия" (АзГ) постигна най-високите си досега резултати, печелени от нея на провинциални избори. От малка и незначителна партия тя успя само за няколко години да се превърне във втора политическа сила и в двете източногермански провинции. И никак не е успокоителен фактът, че десните популисти в крайна сметка не спечелиха изборите в Саксония, каквито прогнози имаше.

Защо се стигна до този успех на десните популисти?

Какво ни казва всичко това за Германия? И как подобна партия може да похвали с такъв успех в една страна, която е стабилна политически, и чиято икономика се развива много успешно? От какво ли тогава ще трябва да се опасяваме, ако ситуацията се промени и Германия попадне във водовъртежа на една световна рецесия? Колко надеждни ще се окажат тогава защитните механизми, и колко силно ще е все още убеждението, че партия с предимно расистки възгледи никога повече не бива да поема управлението на страната?

Губещи на тези избори се оказаха двете утвърдени партии: християндемократите на Ангела Меркел и социалдемократите постигнаха най-слабите си резултати в тези две провинции от обединението на Германия досега. Тази тенденция сочи, че дори и в стабилната иначе Германия, съставянето на коалиционни правителства ще става все по-трудно. И че масовите партии в Германия, които доскоро покриваха и политическата периферия с нейните крайнодесни и крайнолеви сили, вече нямат такава притегателна сила.

В самата Германия явно се води истинска битка - за това каква да е страната в бъдеще, какъв да е курсът ѝ в миграционната политика, а и по икономическите и социалнополитически въпроси; колко силна да е националната държава и колко - Европа.

Историята показва, че хората чак по-късно осъзнават и оценяват истинското значение на даден исторически момент и неговите последици за бъдещето. Затова можем само да спекулираме какво ли ще пише един ден в учебниците по история на Германия за датата 1 септември 2019 година.

Послание към политиците

Без никакво съмнение изборният успех ще окрили АзГ - тази партия очевидно е силна и няма лесно да изчезне от политическия ландшафт на страната. А другите партии ще трябва да намерят правилния начин за общуване с нея. Фатално ще е обаче, ако те посрещнат изборния ѝ успех с високомерие и арогантност. Тези изборни резултати показват на управляващите политици по твърде брутален начин, че нещата са тръгнали на лошо, и че трябва по-добре да се вглеждат и вслушват, за да разберат какво тласка избирателите в ръцете на популистите.

Историческата отговорност на Германия изисква от нея да остане вярна на определени принципи, които не подлежат на предоговаряне. Към тях спадат например свободата на вероизповеданията и правото на убежище за хора в беда. А това означава, че тези основни принципи при никакви обстоятелства не бива да бъдат жертвани - колкото и трудно да е съставянето на едно коалиционно правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

02.09 2019 в 22:53

Да, и аз се чудя и тъпея как аджеба ...
Не разбирам за кого е написана тая глупост. Аффторката може да е идиотка - има право по закон. Ма да се опитва да прави публиката на идиоти ...
Бегай, Инеске, бегай да се чудиш другаде. Ние тука още сме нормални повечето.