Запознайте се с Адам Ондра - един от най-добрите катерачи в света

OFFNEWS 14 август 2019 в 08:48 2868 0

За всички почитатели на спортното катерене Адам Ондра със сигурност не е безизвестно име. За останалите спокойно може да поясним, че той е един от най-добрите катерачи в света. Причина за това са многобройните му постижения във вертикалния спорт, най-важното сред които е преминаването на най-трудния маршрут в света.

През септември 2017 г. 26-годишният чех се превърна в първия в историята човек, изкатерил маршрут с впечатляващата категория 9c. Постижението се случи в пещерата Флатангер в Норвегия, а впоследствие Ондра кръсти маршрута “Тишина”.

Фокусът на Ондра не пада само върху спортното катерене. Той е комплексен състезател, който доминира в голяма част от дисциплините на спорта, сред които биг уол (big wall) катерене и боулдъринг. Уменията му не остават незабелязани и небезивестният катерач Уил Гад го определя като бегач, който доминира във всички направления - от спринтовите дистанции до ултрамаратоните.

Какво още интересно покрай биографията на чешкия катерач, прочетете в следващите няколко факта:

Адам Ондра започва да се катери, когато е на 6 г.

Когато е на 13 г. преминава първия си маршрут с категория 9а

През 2013 г. Ондра печели битката с Крис Шарма (тогава считан за най-добрия катерач в света) за изкатерване на трудния в този период маршрут - Ла Дура Дура

През 2019 г. чехът стана и първият човек в света, преминал от първи опит маршрут от категорията 9а+

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!