Лавина в Скалистите планини на Канада уби легенди в катеренето

OFFNews 19 април 2019 в 20:54 3761 0

Канадските Скалисти планини взеха 3 от най-големите имена в катеренето. Давид Лама, Хансйорг Ауер и Джес Роскели загинаха, след като бяха затрупани от лавина на 16 април.

Планинските служби събщават, че алпинистите се опитали да повторят маршрута M16 на връх Хоуз (Howse Peak). Той е с височина от 3295 метра и се намира в канадската провинция Алберта в Националния парк Банф.

Върхът, към който са поели катерачите, е описван от управата на парка като "отдалечена и изключително трудна цел, със смесени скални и ледени маршрути, изискващи напреднали алпийски и катерачески умения". Избраният от тримата маршрут рядко се използвал, споделя специалистът по безопасност Стив Холеци по време на пресконференция. По думите на Холеци, който е сред спасителите, прелетели с хеликоптер над местността, лавината е била достатъчно силна, за да унищожи цяла сграда.

Сигнал за изчезването на алпинистите е пристигнал във вторник вечерта. В сряда е започнало търсене с хеликоптер, което за съжаление, е завършило с неуспех. Спасителите са открили следи от паднали лавини и част от катерачен инвентар, но не и тримата мъже.

Те са небезизвестни с постиженията си през последните години. В края на месец октомври 2018 г. Давид Лама направи премиерно и соло изкачване на хималайския шестхилядник Лунаг Ри.

В края на месец юли Хансйорг Ауер от своя страна също регистрира соло постижение, което прибави към актива си – първо изкачване на западната стена на Западния Лупгхар Сар в планината Каракорум.

През 2000 г, когато е на 20, Джес Роскели се превръща в най-младия американец, който изкачва Еверест. Постижението той осъществява с баща си – Джон Роскели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови