Quantcast

От супермаркета до европейския връх: Пътят на щангиста Божидар Андреев към успеха

Донислав Донев Последна промяна на 11 април 2019 в 10:24 7700 1

Снимка Sliven Sport

Български щангист не беше стъпвал на върха на почетната стълбичка от европейско първенство от 2014 година насам. Това се промени с титлата на Божидар Андреев в категория до 73 килограма в надпреварата в грузинския град Батуми, която бе гарнирана и с нов рекорд в изтласкването.

За да стигне дотук, българинът от ромски произход минава през много сериозни изпитания: безпаричие, неразбирателство с Федерацията по вдигане на тежести; в един момент е и без покрив над главата си.

Андреев израства бедно в сливенското село Тополчане. Таланта му забелязва Пламен Братойчев. През 2011 г. треньорът по щанги работи с Божидар в Сливен, изтегляйки го от селото му. Оттогава до днес талантливият състезател тренира в града под сините камъни.

Напрежението между щангиста и Федерацията се заражда на Евро 2016 за мъже във Фьорде (Норвегия), когато ръководството на организацията не позволява на Братойчев да пътува с Божидар по състезания.

Във въпросната надпревара треньорът на националите Иван Иванов заявява за последния му опит 191 килограма и той ги изтласква. Братойчев критикува решението на Иванов, защото със 192 кг Андреев е щял да спечели бронзов медал в изтласкването и да получи по-добро финансиране за подготовката си. Това не се случва. Божидар трябва да живее с 200 лева на месец. Няма жилище в Сливен, не може и да плаща наем, затова е приютен за известно време от треньора си. Известно време Андреев работи в супермаркет, за да не гладува.

Сливен все пак каза "Да" на младия Андреев. Това обаче се случва само два дни след като СКВТ Сливен обявява, че има вероятност щангистът да напусне града и страната, поради факта, че остава без жилище, а общината няма възможност да му предостави такова.

В трудния за Андреев и треньора му момент се отзовава президентът на Спортна академия "Ставен" Лъчезар Темелков, който безвъзмездно дава жилище на щангиста за следващия олимпийски цикъл. Не иска Божидар да последва примера на Бетина Темелкова, друг млад талант от Сливен, която не се разбира с Българска федерация по джудо, напусна страната и вече е състезателка на Израел.

Верен на родината си, Андреев отказва страхотна оферта от Азербайджан. Оттам го търсят през 2014 г., след като печели олимпийската титла на Игрите за младежи в Нанджин, и му предлагат $250 000. Божидар отказва да се състезава под флага на Азербайджан.

Всеки ден той е в залата и тренира. Но дори часове преди триумфа на Европейското първенство, е поставен пред ново изпитание. Андреев почти не е мигнал, за да успее да премине кантара в деня на самото състезание. 

"Свалянето на килограмите беше по-сериозна битка, отколкото опитите. Нощта беше дълга и тежка. Мина в размисли и сваляне на килограми. Надявам се вече да е разбрал какво е да имаш пълно професионално отношение. Имаше да стопи 1.5 килограма. Реално не са толкова много, но не му се получаваше. Беше много изтощен. За щастие, се възстанови за самото състезание", сподели Братойчев пред "България днес".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3163

1

Babaliuga

11.04 2019 в 13:18

Браво!!! Поздравления за постижението и още много успехи!