Льоб безапелационен и в етап 10 на рали Дакар 2023

Французинът скъсява дистанцията с втория при автомобилите

Христомир Николов 12 януари 2023 в 11:45 3571 0

Себастиан Льоб

Снимка Red Bull Content Pool

Себастиан Льоб

Десетият етап на рали Дакар 2023 предложи на състезателите първи допир с пустинята Руб ал-Хали (Empty quarter). Макар скоростната отсечка да бе с дължина от едва 113 километра, почти цялата бе изпълнена с пясъчни дюни от всякакъв вид и размер, които доста затрудниха някои от участниците.

В класа на автомобилите, Себастиан Льоб взе своята трета поредна етапна победа и общо четвърта в тазгодишната надпревара. Това бе и 20-ото подобно постижение на 9-кратния рали шампион, откакто участва в пустинния маратон.

Втори за деня бе пилотът на Audi Матиас Екстрьом. Рали-крос звездата остана и единствен пилот на германския тим, след като Карлос Сайнц в крайна сметка не успя да продължи участието си след етап 9. Оказа се, че карбоновото шаси на болида RS Q e-tron E2 е сериозно увредено и не може да бъде поправено навреме. В генералното, Екстрьом е едва 22-ри, с огромно изоставане от най-бързите.

С много добро каране, бразилецът Лукас Мораес с Toyota даде трето най-добро време за деня. Разликата му с Льоб, обаче, продължава да се стопява и вече е около 17 минути, така че се очертава битка за второто място до самия финал.

Без такива притеснения е лидерът в генералното класиране при автомобилите в рали Дакар 2023 Насър ал Атия. Заводският пилот на Toyota Gazoo е със стабилен аванс от час и 21 минути пред Мораес, което му позволява да поддържа по-спокойно темпо и да избягва рискове. Естествено, катарецът не просто се разхожда из пустинята, като в отсечката от Харад до Шайбах финишира 4-и, с 5 минути изоставане от най-бързия.

При мотоциклетите, една от приятните изненади в тазгодишното рали – Рос Бранч (Hero) взе втората си етапна победа в маратона. Пилотът от Ботсвана, обаче, измъкна едва 21 секунди от Адриан Ван Беверен (Honda) и само половин минута от Майкъл Докърти (Husqvarna HT).

В генералното класиране на две колела, Кевин Бенавидес (КТМ) измести от първото място Скайлър Хоулс (Husqvarna), след като завърши 4-и за деня, а съперникът му бе с 15-о време. Временният подиум допълва Тоби Прайс, който също бе по-бавен от съотборника си в австрийския тим.

При камионите, липсата на Алеш Лопрайс, който напусна ралито след инцидент при който загина зрител, новият лидер е Янус Ван Кастерен с Iveco, който има преднина от 22 минути спрямо Мартин Ван Ден Бринк със същата машина. Трети е Мартин Мачик, отново с Iveco, който изостава с над 50 минути от водача.

В класа на ATV-четириколките, няма изненади и Александър Жиру продължава да е несменяем лидер, с огромна преднина пред съперниците си. В класа на компактните прототипи Т3 Гийом Де Мевиус продължава да устоява на атаките на Остин Джоунс и има аванс от близо 8 минути.

При SSV-бъгитата в клас Т4 Рокаш Бачушка продължава да води с 3:40 мин. Пред Ерик Гочжал. Хуан Морера с Toyota все още е начело в Dakar Classic 2023.

Етап 11 на рали Дакар 2023 ще е маратонски, което ще рече, че участниците няма да имат право на помощ от сервизните си екипи. Отсечката, с 254 състезателни километра, ще се проведе изцяло в пясъците на Руб ал-Хали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови