Красен Кралев връчи "Венец на победителя" на Васил Божков

OFFNews 23 януари 2017 в 14:19 5044 0

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев удостои с почетния знак на Министерството на младежта и спорта „Венец на победителя“ бизнесмена Васил Божков съобщиха от ММС.

"През последните 20 години той е един от най-значимите меценати на българския спорт, като неговите компании подкрепят редица млади таланти, елитни състезатели и спортни организации. По времето, когато Васил Божков ръководи спортната стрелба в България и е собственик на стрелкови клуб „Нове“, състезателите му печелят 3 олимпийски титли и десетки световни и европейски отличия. Той е начело на федерацията по шахмат, когато Веселин Топалов и Антоанета Стефанова стават световни шампиони. Президент е на футболния ЦСКА от 1999 до 2006 г., когато червените побеждават Ливърпул, Байер, Шахтьор и печелят две шампионски титли. 

Чрез програмата „Спортни таланти“ негови компании финансират млади спортисти. Домакин е на най- престижната класация в спорта ни - Спортист на годината. „Венец на победителя“ е най-високото държавно отличие в сферата на спорта и с него се удостояват заслужили спортисти, треньори, ръководители, инвеститори и журналисти с особен принос за развитието на българския спорт, които са имали годишнини", пише в прессъобщението на ММС.

На церемонията на ММС и Български спортен тотализатор „Нощта на шампионите“, която беше проведена в края на миналата седмица с почетния знак бяха удостоени бронзовият медалист от САЩ’94 Красимир Балъков, журналистът и радиоводещ Томислав Русев, олимпийският шампион и многократен европейски медалист по вдигане на тежести Йордан Митков, дългогодишният капитан и треньор на футболния „Левски“ Кирил Ивков, първата олимпийска шампионка на България в леката атлетика Иванка Христова, дългогодишният председател на федерацията по бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян и първата българка със световен рекорд в леката атлетика Йорданка Благоева, която навърши 70 години на 19 януари 2017 г.

До момента носители на „Венец на победителя“ са още Стефка Костадинова, Димитър Пенев, Любо Ганев, Боян Радев, Валентин Йорданов, Валентин Златев, Христо Марков, Христо Стоичков, Георги Мърков. Миналата година посмъртно с почетния знак беше удостоен и Трифон Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови