Кое е това момиче? Нургюл Салимова гони неуморно върха в шахмата

OFFNews 27 февруари 2019 в 17:23 6248 0

След невиждания успех в международния турнир по шах в Гърция, Нургюл Салимова зае челната позиция в класацията при момичета до 16 години. Сега тийнейджърката е на път да стане гросмайстор при жените.

По всичко личи, че това ще се случи. Пред шахматната дъска Нургюл не разчита на трикове, а на силна психика, нещо, което Нургюл владее прекрасно.

Салимова е родена на 3 юни, 2003 година в село Крепча, област Търговище, на 20 километра от Попово, но често пътува до Бургас, за да тренира със съотборниците си.

Започва да играе шах едва на 4 години, а година по-късно талантът ѝ не остава незабелязан от настоящия ѝ мениджър Живко Жеков, който на детски турнир в Силистра забелязва стратегическата игра на девойката. Още тогава едва на 6-години Нургюл става шампион на България до във възрастовата група до 8 години.

Това далеч не е първото постижение на младата шахматистка, през 2011 тя печели първенството за момичета до 8 години в Албена. Печели световната титла Union Youth Chess Championship в Гърция при момичетата до 12-годишна възраст. През 2017 става номер 1 в България, като поставя рекорд като най-млада шампионка в историята на родния шахмат.

"Когато бях на 4 баща ми и дядо ми ме научиха да играя шах", разказва Нургюл. Интересното е, че от пет години, Илхан Салимов – няма победа над дъщеря си. 

На ден играе шах по четири, пет часа. Нургюл разказва че обича и киното, но често след училище няма време за друго, освен за тренировки. Тя е суеверна и предпочита белите фигури.

В момента младата надежда на шахмата продължава да живее в търговищкото село Крепча. Тримата ѝ треньори Живко Жеков, Вячаслав Тиличеев и международния гросмайсотр Владимир Георгиев от Чикаго я тренират дистанционно, благодарение на Скайп.

Нургюл оглавява световната шахматна ранглистата до 16 години и е в топ 60 при жените в света. През април и предстои участие на Европейския шампионат за жени в Анталия, където се очаква да покрие норматива за титлата "гросмайстор" и да се класира за участие на Световния шампионат за жени. За да достигне до това ѝ е нужен рейтинг от 2500 точки. В момента тя има 2406.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови