Боянка Костова - от световния връх в щангите до затвора в Сливен

Василен Петров 26 октомври 2022 в 13:27 6102 2

Боянка Костова

Снимка topsport.bg

Световната шампионска ще излежи присъда в сливенския затвор заради трафик на наркотични вещества.

Световната шампионка по щанги Боянка Костова е в Сливенския затвор заради наркотици, обяви сензационно нейният треньор Лъчезар Кишкилов.

Боянка Костова е родена на 10 май 1993 година в България. Тя е натурализирана азербайджанка и професионален състезател по вдигане на тежести. Взима участие в Летните олимпийски игри през 2012 година, в категория до 58 килограма за жени, завършвайки на пета позиция в дисциплината. Именно след 2012 тя избира да се състезава за Азербайджан. Със знамето на Азербайджан тя става световна шампионка през 2015 г. и има четири европейски титли - през  2012, 2015, 2016 и 2021. 

Костова също така се изявява на Летните младежки олимпийски игри в Сингапур през 2010 година, в категория до 53 килограма, на които успява да завоюва златен медал за страната ни. По-късно се състезава на Европейското първенство по вдигане на тежести в Минск, отново в категория до 53 килограма. Там талантливата спортистка отново се представя на изключително високо ниво и печели сребърно отличие.

След руския допинг скандал, избухнал през месец юни 2016 година, от Международната федерация по вдигане на тежести обявиха, че направените повторни тестове на пробите, взети от Олимпиадата през 2012 година, установяват, че Боянка е дала положителна проба за употреба на забранени субстанции - дехидрохлорометилтестостерон и станозолол. В резултат на това й биват отнети всички върхови постижения и медали, извоювани от датата на пробата, за периода 2012-2016 година. 

През ноември 2016 година Дисциплинарната комисия на Международния олимпийски комитет дисквалифицира резултата на Костова от игрите в Лондон през 2012 година.

Идва месец май 2021 година, малко след проведеното Европейско първенство по вдигане на тежести в Москва, на което състезателката отново взима злато, но за втори път е налична положителна проба за станозолол. През октомври Костова получава наказание от цели осем години поради факта, че това е второто й нарушение, свързано с допинг. 

В началото на 2022 Боянка е задържана от властите за трафик на наркотици на територията на България. Осъдена е на 3 години лишаване от свобода в затвора в Сливен, но впоследствие присъдата бива намалена до ноември същата година. Така тя има възможност да стартира своята наставническа кариера, както и да учи в Националната спортна академия под ръководството и надзора на Лъчезар Кишкилов, който бе неин треньор. Именно неговите гаранции, че ще ѝ помогне в кариерата и да си стъпи на краката, помагат за намаляване на присъдата. Кишкилов разказва, че след отнемане на състезателните ѝ права тежкоатлетката изпада в депресия, тъй като няма друга професия. Забъркала се с неподходящи хора в лоша среда и така попада в ръцете на полицията - хваната е да продава дрога пред блока. Осем месеца лежала с още две жени в следствения арест в Пловдив, а след това - в Сливенския затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

03.12 2022 в 02:54

А в сивенския да не би "вдигала щанги" с другите две жени от килията, та са ѝ намалили наказанието?

1587

1

Lyusien

26.10 2022 в 13:45

Дано се изправи на крака и поеме по правилната пътечка!