България върви пета сила в риболова, изби попчетата

OFFNews 09 септември 2017 в 19:15 2737 0

Националният отбор на България върви на пето място във временното класиране на световното първенство по спортен риболов на плувка, което се провежда на канала в белгийското градче Ронкиер. Нашите състезатели заеха престижната позиция измежду общо 38 участващи страни, след като играха в първия манш в събота с отлична тактика за риболов на попчета. Пред българския състав са само домакините от Белгия, Англия, Франция и Швейцария.

"В тренировките по-рано тази седмица разработихме много добра стратегия за попчетата, които са най-масовият вид в канала. Надявам се във втория манш в неделя да се класираме още по-напред“, заяви капитанът на България Калин Митранов. От нашите състезатели най-добре се представи Мирослав Димитров, който издърпа общо 3.742 кг попчета и се класира на второ място в сектора си.

Световното се провежда на плавателния канал между Брюксел и Шарлероа, а предварителните очаквания бяха да се ловят платики и червеноперки. Оказа се обаче, че тяхното количество далеч не е достатъчно, и в тренировките повече риби от тези два вида ловяха само домакините от Белгия и французите.

По тази причина водачите на българския състав Калин Митранов и Калоян Белополски предпочетоха да заложат на тактика с бърз улов на попчета, чието тегло варира между 15 и 20 грама. В първия манш днес това проработи добре, и нашият състав върви пети във временното класиране.

„Браво на момчетата! Представянето им е страхотно, и съм убеден, че във втория манш имаме всички възможности да се придвижим и по-напред в класирането“, заяви председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

Само преди година България бе домакин на световното първенство по спортен риболов, което се проведе на гребния канал в Пловдив. Тогава световни шампиони станаха унгарците, а нашият тим завърши на престижното осмо място. В Пловдив обаче риболовът беше съвсем друг, много по-атрактивен, с едри шарани, бели амури и каракуди.

Досега на световни първенства по риболов на плувка страната ни има сребърен медал на шампионата през 1976 г., който се провежда на язовир „Цонево“, както и бронз на Румен Витков – Монтанеца в индивидуалното подреждане на мондиала през 2010 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews