България с нови два медала на европейското по борба

Спечелиха ги Амаев и Новиков

OFFNews 22 април 2023 в 22:06 2526 0

Борба

Снимка БФ Борба, Start-Photo.bg

Борците ни донесоха двойна радост

Абу-Муслим Амаев и Семьон Новиков спечелиха бронзови медали за България в класическия стил от европейското първенство по борба в Хърватия, с което активът на националния отбор нарасна до девет медала. Пет от тях са бронзови, а останалите са по два златни и сребърни.

Амаев спечели първия медал за класическия стил, след като победи турчина Мехмет Чекер в мача за трето място в категория до 63 кг.

Амаев получи атака от партер в първата част и въпреки че вдигна Чекер, турчинът се измъкна от хватката и изравни за 1:1. Чекер моментално взе преднина за 2:1 и я запази до изтичането на трите минути. Във втората част обаче българският национал бе агресивен и първо изравни с една точка, след което направи две движения за по две точки до окончателното 6:2 в негова полза.

"Радвам се, че спечелих медал за България и благодаря на всички, които ми помогнаха в тренировките. Надявам се следващия път да стигна до злато", каза Амаев след схватката.

Новиков спечели три точки от партера в първата част срещу Дамиан фон Ойв, но опита още едно хвърляне и не го завърши. Швейцарецът се освободи и върна две точки. Това обаче бе всичко за него, тъй като Новиков записа още резултатни движения през втората част и спечели бронзов медал в категория до 87 кг. За да стигне до него, днес той надви и румънеца Нику Ойог на репешаж.

Новиков има една европейска титла през кариерата си, спечелена с Украйна през 2020.

"Вече съм бил европейски шампион и исках пак да стигна до този резултат. Трябва да тренирам повече, тъй като пропуснах почти две години заради контузия. Сега целта е олимпийска квота", заяви Новиков.

По-рано днес Стефан Григоров отстъпи с 1:7 на румънеца Денис Михай за третото място при най-леките до 55 кг. Утре пък са финалите на Кирил Милов на 97 кг и Едмонд Назарян на 60 кг, а Дейвид Димитров ще се бори на репешаж на 72 кг срещу украинеца Андий Кулик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!