Международната федерация по бокс възстанови правата на спортистите от Русия и Беларус

OFFNews 06 октомври 2022 в 00:03 1734 0

Бокс

Снимка telegraf.com.ua

Умар Кремльов

Руските спортисти ще бъдат допускани до участие в турнири по бокс под егидата на Международната боксова асоциация (ИБА), обявиха от организацията. Те ще могат да се състезават под руския флаг и да имат право да слушат химна си.

"Руските и белоруските спортисти ще бъдат допускани до участие с флаг и химн", заявиха от ИБА.

Решението за възстановяване на правата на Русия и Беларус е взето от Съвета на директорите на ИБА. Президент на организацията, която след извънредния конгрес в Ереван в края на миналия месец влезе в открит конфликт с Международния олимпийски комитет, е руският бизнесмен Умар Кремльов.

На 4 март ИБА замрази участието на боксьори от двете страни в международни състезания заради участието на Русия и Беларус във войната срещу Украйна.

От 28 февруари Международният олимпийски комитет има препоръка да не се допускат представители на двете държави до всякакви спортни прояви. Почти всички големи световни федерации се съобразиха с това решение.

Личността на Умар Кремльов е доста противоречива. Той е роден през 1982 година. Истинското му име е Умар Али Назарович Лутфолоев. Фамилията Кремльов той взима от жена си. В младежките си години на два пъти е бил арестуван за изнудване и нанасяне на побой. Той държи топла връзка с руския диктатор Владимир Путин, който неотдавна дори излезе от бункера си, за да открие боксова зала на Кремльов в Москва.

С действията си, които противоречат на МОК, Кремльов може да постигне единствено изваждането на бокса от олимпийската програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови