Закон на Пеевски регулира собствеността в медиите (обновена)

OFFNews 15 октомври 2013 в 09:26 6934 27

Делян Пеевски. Снимка: Сергей Антонов
Делян Пеевски. Снимка: Сергей Антонов

Делян Пеевски, който наскоро беше върнат от Конституционния съд в парламента, е съвносител на проекта на Закон за икономическите и финансови взаимоотношения, с който ще се забрани офшорни фирми да участват в управлението на медиите.

Това обяви пред Нова телевизия депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Цонев и вчера обяви, че тази седмица ще внесе проект на закон, с който ще се определи къде могат да участват и къде не офшорни фирми.

Според проекта на закона "Пеевски", публикуван от Иван Бедров, офшорни фирми няма да имат право на собственост в:

- банки;

- застрахователни дружества;

- пенсионни компании (Скандалът с продажбата на най-голямата пенсионно-осигурителна компания "Доверие" избухна, когато се разбра, че купувач е офшорка. Според разследване на "Капитал", реалният собственик е свързан с банката на Цветан Василев КТБ, която пък е свързана с медиите на Ирена Кръстева и контролирани от сина ù Делян Пеевски);

- здравноосигурителни фондове;

- инвестиционни посредници;

- професионални спортни клубове;

- печатни и електронни медии;

- ЕРП-та;

- мобилни оператори;

- ВиК дружества;

Офшорки няма да имат право да стават конесионери, да участват в обществени поръчки, в приватизационни сделки, за приоритетни инвестиционни проекти, нито да вземат сметосъбирането и сметоизвозването на дадена община, те няма да имат право на лиценз за търговия със стоки за двойна употреба (които потенциално биха могли да бъдат използвани за военни цели).

"Непрекъснато се говори, че има непрозрачност в медиите. Този закон ще осветли собствеността в медиите и ще отговори на призива на германския посланик“, каза още Цонев.

По думите на депутата от ДПС Пеевски лично е писал текстовете, свързани с медиите. „Искам да ви кажа, че точките за медиите лично той ги добави… Когато има очаквания в обществото, въпроси и питания – ето го отговорът”, каза Йордан Цонев и показа печатното копие на подготвения законопроект. 

В момента рекламният бос Красимир Гергов използва именно офшорна фирма, чрез която има дял в bTV.

Самият проект на закона "Пеевски" обаче отваря "вратички" за заобикаляне на забраните. Офшорките ще могат да останат собственици или съсобственици при три условия: 

1. управителите, директорите или упълномощените удостоверят с официален документ, заверен и легализиран по съответния ред, че акциите на дружеството, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, се търгуват на регулиран пазар в Република България или друга държава-членка на Европейския съюз;

2. дружеството, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, притежаващо лиценз за фонд за дялови инвестиции, инвестиционен фонд или друга подобна структура е част от икономическа група, чието дружество-майка е местно лице за данъчни цели на държава с която България има влязла в силаспогодба за избягване на двойното данъчно облагане(СИДДО) или влязло в сила Споразумение за обмен на информация;

3. дружеството, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим, е част от икономическа група, чието дружество-майка или дъщерно дружество е българско местно лице и неговите действителни собственици – физически лица са известни.

Освен обществените очаквания, по думите на Цонев, повод за внасянето на законопроекта у нас бил и дебатът, който се води по темата в институциите на Европейския съюз. Депутатът от ДПС бе категоричен, че промените в закона не са свързани с атаки срещу президента Росен Плевнелиев.

Той не отговори на въпроса на водещите кога колегата му Делян Пеевски ще дойде на работа в парламента (откакто беше възстановен като депутат от Конституционния съд, той не се е появявал в Народното събрание).

Радетелят за прозрачност на собствеността в медиите Делян Пеевски реално контролира медиите в "Нова българска медийна група", но не е официалният им собственик - те се притежават от майка му Ирена Кръстева. Сред тях са "Телеграф", "Монитор", "Меридиан мач", TV7, сайтове, списания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!