ДПС се прицели в собствеността на Краси Гергов в bTV

Мая Младенова 14 октомври 2013 в 10:43 9479 15

Красимир Гергов. Снимка: БГНЕС
Красимир Гергов. Снимка: БГНЕС

 

ДПС се прицели в собствеността на Красимир Гергов в bTV чрез забрана офшорни фирми да участват в управлението на медиите.

Забраната ще бъде въведена чрез закон, който тази седмица ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, обяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

Проектът на Закон за икономическите и финансови взаимоотношения предвижда налагането на 20 забрани къде не могат да участват офшорни фирми, каза Цонев, който е и председател на комисията по бюджет и финанси в парламента.

"Има 20 забрани в закона къде не могат да участват офшорните фирми. В закона има точка за офшорни компании, които няма да могат да бъдат издатели нито на печатни медии, нито на радиа и телевизии", каза Цонев.

Основната медия, в която част от собствеността е на офшорна фирма, е bTV. Зад офшорката стои рекламният бос Красимир Гергов.

От интервюто на Цонев не стана ясно дали сред 20-те забрани попада и забрана офшорки да притежават например пенсионни компании. Въпросът стана актуален, след като офшорка се опита да купи най-големия пенсионен фонд в България - "Доверие". Според разследване на "Капитал" реалният ù собственик е свързан с банката на Цветан Василев КТБ.

Цонев обяви още, че до края на октомври ще бъдат предложени нови регулации за небанковите финансови институции, които предоставят кредити с огромни лихви. Законовите промени щели да са факт до края на календарната година.

Според Цонев от 2007 година насам, броят на небанковите дружествата, отпускащи кредити се е утроил и те вече са 157. В повечето случаи те отпуска суми под 400 лева, които не попадат под регулацията на закона за потребителския кредит, хората се загробват с тежки лихви и наказателни лихви.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че сега има регистрационен режим за небанковите финансови институции, а идеите са да се мине към лицензиране. Той изрази и мнение, че е нужно да се завишат изискванията по отношение на собствения капитал и капиталът, който могат да раздават като кредити.
 
Йордан Цонев посочи, че се готвят и промени, свързани с регулациите между банките и кредитополучателите за потребителските и ипотечните кредити.

"Има две предложения, който трябва да се обсъдят с търговските банки и тогава ще ги обявим, каза Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!