Quantcast

ДПС се прицели в собствеността на Краси Гергов в bTV

Последна промяна на 14 октомври 2013 в 10:43 8185 15

Красимир Гергов. Снимка: БГНЕС
Красимир Гергов. Снимка: БГНЕС

 

ДПС се прицели в собствеността на Красимир Гергов в bTV чрез забрана офшорни фирми да участват в управлението на медиите.

Забраната ще бъде въведена чрез закон, който тази седмица ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, обяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за Нова телевизия тази сутрин.

Проектът на Закон за икономическите и финансови взаимоотношения предвижда налагането на 20 забрани къде не могат да участват офшорни фирми, каза Цонев, който е и председател на комисията по бюджет и финанси в парламента.

"Има 20 забрани в закона къде не могат да участват офшорните фирми. В закона има точка за офшорни компании, които няма да могат да бъдат издатели нито на печатни медии, нито на радиа и телевизии", каза Цонев.

Основната медия, в която част от собствеността е на офшорна фирма, е bTV. Зад офшорката стои рекламният бос Красимир Гергов.

От интервюто на Цонев не стана ясно дали сред 20-те забрани попада и забрана офшорки да притежават например пенсионни компании. Въпросът стана актуален, след като офшорка се опита да купи най-големия пенсионен фонд в България - "Доверие". Според разследване на "Капитал" реалният ù собственик е свързан с банката на Цветан Василев КТБ.

Цонев обяви още, че до края на октомври ще бъдат предложени нови регулации за небанковите финансови институции, които предоставят кредити с огромни лихви. Законовите промени щели да са факт до края на календарната година.

Според Цонев от 2007 година насам, броят на небанковите дружествата, отпускащи кредити се е утроил и те вече са 157. В повечето случаи те отпуска суми под 400 лева, които не попадат под регулацията на закона за потребителския кредит, хората се загробват с тежки лихви и наказателни лихви.

Председателят на бюджетната комисия посочи, че сега има регистрационен режим за небанковите финансови институции, а идеите са да се мине към лицензиране. Той изрази и мнение, че е нужно да се завишат изискванията по отношение на собствения капитал и капиталът, който могат да раздават като кредити.
 
Йордан Цонев посочи, че се готвят и промени, свързани с регулациите между банките и кредитополучателите за потребителските и ипотечните кредити.

"Има две предложения, който трябва да се обсъдят с търговските банки и тогава ще ги обявим, каза Цонев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2013 в 16:20

Ти си просто безнадежден случай. Няма да споря с теб. Ще изчакам да видя каква плоча ще подкараш напролет след изборите. Просто така от любопитство.
Тя колата вече лети свободно в пропастта, той седнал да ми джафка да натискаме спирачки и да сменим шофера... Наистина не разбирам ТИ ДАЛИ ОСЪЗНАВАШ какво се случва с България?

15.10 2013 в 12:05

Не мисли за Русия, тя си има много природни ресурси и може само от тях да се държи. Помисли за България, на която и нефта и газта са внос от Русия.

15.10 2013 в 02:53

Виж никой не се интересува дали ти е тясно с Мара Шепова, и не занимавай публиката с такивато си проблеми.
Колкото да Кремъл, там няма да те пуснат сигурно и на екскурзия, камо ли за друго. Като не си научил до сега, занапред знай, че руснаците не се интересуват от осиновяването на Европа, или части от нея. За тях това е просто проблемна територия, от която тепърва ще произлизат и наистина големи ядове.

15.10 2013 в 02:47

О, сакралното заклинание "реформи":))) Е ето, нали правят тъкмо реформи. Или това не са?

14.10 2013 в 15:59

Абе Норче, пак ли ти? С лексиката и аргументите на водачката на контрапротестите. Да подкрепим, да им дадем шанс, какво лошо... И стига си ментосвал (а), че си дясна. Просто си адвокат на Станишев и Орешарски, на новата тройна. Само си мислиш, че го правиш хитро и неусетно.

14.10 2013 в 15:56

И кое ти е дясното, другарко? Дясната ръка ли? В момента явно и тайно, по всички възможни начини, с всички възможни средства и хора (вкл. такива като тебе), комундетата с пълна сила влачат страната ни към кремъл. Къде платени от старите, "спестени" червени пари, къде със свежи, от най-голямата офшорка - Москва.

14.10 2013 в 14:09

Богата държава със 150 евро заплата? хаха

14.10 2013 в 13:41

Много пъти съм го казвал и пак ще го кажа. Проблема на олигарски не е парите които ще открадне червената сган. Парите се възстановяват, и то бързо. Ние сме богата държава и постигаме не малко имайки предвид че доста над 50% от парите се "усвояват". Проблема е в липсата на реформи. Олигарски не може и не иска да прави реформи - първо защото настъпва "свои" интереси и второ, защото дори когато настъпва чужди интереси няма подкрепа от обществото. Това правителство има подкрепа от едва 1/10-та от населението и няма как да функционира. Всеки ден на власт е зле. всяко решение което се предлага се гледа на кръв, само защото идва от тях. То дори няма подкрепа в парламента, въпреки плащанията към фатака. Въпреки че е трудно да се преглътне казуса Пеевски... но определено рано или късно ще им преседне.

14.10 2013 в 13:36

жалко? Явно осъзнаваш проблемите, само дето нямаме съгласие че мистър О. само ще ги влоши вместо да прави каквото и да е за решаването им.

14.10 2013 в 13:12

Защо се поинтересуваха от медии, а не от фонд "Доверие"?
Защо не се проучи финансирането на всички медии, примерно телевизия "Алфа" с какво се изхранва, дали е на печалба :)?

Като цяло, не е проблема в намеренията, проблема е в съвпаденията.