Лудниците закъсаха за специалисти

Последна промяна на 31 август 2012 в 12:06 4294 5

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Психиатричните клиники у нас имат спешна нужда от нов персонал, който да се грижи за болните.

Д-р Тодор Толев, управител на Държавната психиатрична болница "Д-р Георги Кисьов" в Раднево, заяви, че липсата на медицински лица се дължи на ниските заплати.

Докторите в психиатричните заведения получават 500 лв., а медицинските сестри - 400 лв. месечно.

"Трябва спешно да получим попълнение на персонала, което да запуши дупките", категоричен бе Толев пред БНР.

В болницата в Раднево в момента работят едва 12 лекари и 67 медицински сестри. По думите на специалиста, заради липсата на персонал в две болнични отделения работи само една сестра.

Поради естеството на заболяванията на пациентите, някои от тях представляват истинска заплаха за обществото, но безопасността на другите болни не може да бъде напълно осигурена поради липсата на достатъчно медицински лица.

Д-р Цветелина Гъкъбова, директор на държавната психиатрична болница в Нови Искър, сподели, че медицинският персонал в тези клиники е най-ниско заплатен в сравнение с всички останали в системата и това обуславя изключително текучество на кадри, което може да се окаже опасно за тяхното съществуване.

В момента държавата може да се окаже изправена пред риска да закрие заведенията за психично болни заради липсата на специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.09 2012 в 00:22

Напълно сте права!

31.08 2012 в 13:49

Попе, права е г-ца Даниела. Като се напише само "лудница", не е достатъчно ясно за какво иде реч. Обитателите на психиатричните заведения имат все пак някакво достойнство и не биха желали да ги бъркат с кое да е министерство, парламент, областна управа или община. Примерно разликата между един пациент на "психото" и нашият славен МП е, че пациента знае, че е Наполеон, докато нашият МП не е напълно убеден в това. А тази нерешителност е оскърбителна за всеки напълно луд.

31.08 2012 в 13:34

Айде стига с тая политкоректност вече. Обидно било. Психодиспансер по-малко обидно ли е за пациента? А за лекаря са обидни главно заплащането и условията на труд. Ако утре питаш всички тези доктори, дали искат увеличение на заплатата с 40%, ремонт на сградния фонд, нова апаратура и адекватен бюджет, но да се преименува психиатричната болница на "Лудница" => какво ли ще стане?

31.08 2012 в 13:22

Думата „луд” не е медицински термин, нито правен, а се използва разговорно. Според мен заглавието е обидно. И за работещите в тези заведения, и за самите пациенти.

31.08 2012 в 13:14

Ами да тръгнат по спирки и кръстовища да си търсят. Цял министър на здраве-ооо-пазването си намери Бащицата. Като чуете някой да казва "Аз се смея. Смея се" - или е за лудницата или е за МС Ама като специалист, да не си помислите друго. Или пък беше обратното....