Уволниха Калинка от МВР заради "селски глупак"

25 октомври 2012 в 10:23 3863 6

Фотографът на епичната снимка ще даде под съд МВР Варна.
Фотографът на епичната снимка ще даде под съд МВР Варна.

Говорителката на ОДМВР-Варна Калинка Пенчева ще бъде уволнена.

Оставката ѝ беше поискана лично от премиера Бойко Борисов, след като около Пенчева, на се разрази скандал - в ефир тя нарече "селски глупак" варненеца Боян Максимов, който засне трима спящи полицаи в патрулка през юли т.г.

Телевизионният репортаж беше излъчен на 23 октомври по бТВ. Боян Максимов се оплака, че след като публикувал снимката на спящите полицаи в интернет, бил тормозен, викан за справки и му съставяли актове. Говорителката на ОД МВР Варна Калинка Пенчева коментира пред телевизията с думите: "Лицето Максимов не е чак толкова велико, че да се занимаваме с него. Какво да кажа, той е един глупак. Един селски глупак, който се чуди какво да прави". Максимов обяви, че смята да я съди. Поведението на Калинка Пенчева предизвика много остра реакция в социалните мрежи и форумите.

Разпореждането на премиера е във връзка с недопустими квалификации от страна на Пенчева като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството, се казва в текста на съобщението, разпространено от правителствената пресслужба. Отново по разпореждане на премиера е образувано дисциплинарно производство срещу Пенчева, на чийто син той е кръстник. Процедурата е заради тежко нарушение на служебната дисциплина, довело до уронване на престижа на държавната служба, за което се предвижда и наказание „уволнение“.

Скандалът тръгна след като фотографът на спящите полицаи е бил извикан на разпит заради снимката, публикувана от него в социалната мрежа. Калинка Пенчева тогава обясни, че служителите на реда, които патрулират, имат право на 30-минутна почивка на всеки 12 часа и те можели да използват това време, както сметнат за добре.

Максимов каза още, че е изпратил заявление до вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов по Закона за достъп до информацията за подробности по инструкцията за патрулната дейност.

 ”Аз не съм политическа фигура. Какво може да ми навреди на мен? Човек, който съди, се уповава на закона за Достъп до обществена информация, за да добие представа какви права имат някои хора над нас. Тази моя гражданска инициатива ми донесе негативи в личен план, но не съм наплашен. По-скоро съм шокиран”, добави Боян Максимов.

Към момента нямам информация дали съм освободена от поста говорител на Областната дирекция на МВР-Варна. Това каза за Радио „Фокус”-Варна, Калинка Пенчева. В момента тя е в отпуск и се връща на работа другата седмица. На въпрос дали ще си търси правата по някакъв начин ако наистина е уволнена, Пенчева отговори, че за сега няма да коментира този въпрос. Директорът на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Тодор Иванов също отказа коментар за уволнението на говорителката му. Той посочи, че няма информация за подобно нещо. Днес министър-председателят Бойко Борисов разпореди на ръководството на МВР да освободи от длъжност говорителя на ОД на МВР – Варна, Калинка Пенчева.

Вчера премиерът Борисов разпореди да бъде уволнено цялото областно ръководство на Варна. Премиерът Бойко Борисов е освободил губернатора Данчо Симеонов, както и заместниците му Славчо Славов и Николай Няголов. Премиерът не бил доволен от работата на досегашната управа. Варна като млад град има нужда от повече, казал той. Данчо Симеонов бе областен управител от август 2009 г.

За нов областен управител е назначен досегашният зам.-кмет на морската столица Коста Базитов, съобщиха "Стандарт" и БТА. Вице ще му бъде контраадмирал Пламен Манушев, бивш началник на Военноморските сили, освободен преди седмици като зам.-началник на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!