Трайчо Трайков: Подслушваха ни всички. Останалите: И к'во от това?

Нели Чолашка 25 април 2013 в 16:05 4097 7

Бившите министри предават властта. Снимка: Сергей Антонов
Бившите министри предават властта. Снимка: Сергей Антонов

Бившият икономически министър Трайчо Трайков призна, че всички министри са знаели, че са подслушвани. Останалите му колеги, които останаха до последно в кабинета "Борисов" също не отрекоха. Но като по инструкции наблягаха, че признанията на Мирослав Найденов са "защитна реакция" и подслушването не е важна тема за обществото.

Тази сутрин земеделският министър в кабинета на ГЕРБ  Мирослав Найденов обяви, че цялото правителство е било подслушвано по заповед на бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, че всички в кабинета са знаели това и че "някой трябва да спре това". Въпросният "някой" - лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви няколко часа по-късно, че не смята да уволнява Цветанов, в чиято честност вярвал - Цветанов се кълнял в живота на децата си, че не го лъже. Малко по-късно самият Цветанов заяви, че всичко, което е правил, е било съгласувано с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В интервю за БНР уволненият след злополучното пътуване до Катар имономически министър Трайчо Трайков каза:

"Факт е това, което казва Мирослав Найденов, че навремето в Министерския съвет сме се шегували и беше публична тайна, че сме подслушвани".

Според останалите думите на Найденов били "закъсняла защитна реакция", а хората не се интересували от подслушвания.

"Откакто е започнала историята с подслушванията, все повече оставам с усещането, че филмът не е шведски, а е съветски. Сигурен съм, че когато завърши проверката на прокуратурата всичко ще стане ясно", обяви наследилият Трайков на поста енергиен министър и водач на листата на гЕРБ в Хасково и Перник Делян Добрев.

На въпрос дали е вярно, че министрите са се събирали на групички преди заседанията на Министерския съвет да си говорят дали са подслушвани, Добрев заяви, че е "чувал всякакви вицове за подслушвания".

"От срещите си с хората все повече се убеждавам, че те се интересуват от съвсем различни неща - те искат да имат хубави пътища, повече работни места и сигурност", коментира още Добрев.

В същата посока бе и коментарът на бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов, който е водач на листа в София:

"Не разбирам реакцията и мотивите на Мирослав Найденов, лично за мен това не трябва да е централна тема на обществото, тъй като има много по-важни въпроси за решаване".

По думите му хората се интересували какви ще им бъдат доходите и дали ще имат работа.

"Не ми е известно и не съм бил свидетел на министерско шушукане, за което той говори. Смятам, че това е защитна реакция на Найденов", каза той по повод твърденията на Мирослав Найденов, че министрите са шушукали, за да не ги чуе Цветанов.

Отговорът на бившия транспортен министър Ивайло Московски, който също води листа на ГЕРБ в София пък бе:

"Не може всички служби за сигурност по целия свят да оценяват усилията на Цветан Цветанов в борбата с организираната престъпност и да ги награждават, а тук в България да го изкарват най-големия душманин

Вярвам и съм сигурен, че всичко наговорено от Мирослав Найденов са безпочвени обвинения и прокуратурата ще докаже това. Днешното изявление на Найденов, според мен, е закъсняла защитна реакция.

Бившият регионален министър и водач на листата на ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова днес не беше засечена от журналисти да лови бременни скариди, но беше в предприятие в "Стара Загора". Тя се опита да избяга от въпросите за Цветановгейт, но накрая лаконично коментира: 

"Живеем в демократична държава и всеки има право да говори каквото си иска. Прокуратурата е тази, която ще доказва каквото и да било, когато тя си свърши работата всичко ще стане ясно. Дотогава няма какво да коментираме." 

Най-непринудено беше изказването на шефа на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров, но той отдавна не е министър (беше за кратко министър, отговарящ за българите в чужбина) и не е в листите на ГЕРБ. 

„Не съм имал усещането, че съм бил подслушван”, каза Димитров и допълни: „Ела, имам да ти кажа нещо, не е за телефон”.

„След като имаше едно видео, това с Мишо–бирата, което се пускаше по една телевизия, става ясно, че и Бойко е подслушван, и Дянков е подслушван и Танов и т.н.”, коментира Димитров. В съвременния електронен свят всичко се подслушва с различни цели, каза още Димитров.

Интересни са тезите на бившите министри, след като през 2010 г. техният шеф Бойко Борисов каза:

"И мен ме подслушват. Властта трябва да бъде подслушвана. Най-добрият начин да се изгражда доверие е проверката."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!