Шефът на "Напоителни системи" отстранен заради дело срещу него

Юлиан Христов 21 февруари 2012 в 08:48 1169 0

Георги Харизанов. Снимка: БГНЕС
Георги Харизанов. Снимка: БГНЕС

Председателят на борда на директорите на „Напоителни системи“ Георги Харизанов ще бъде отстранен временно от длъжност.

Това решение е взето и по личното разпореждане на премиера Бойко Борисов след като става ясно, че в края на януари е повдигнато обвинение срещу Харизанов във връзка с дело от 2001 г., съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БНТ.

Харизанов е остстранен от поста до приключване на предварителното следствие. Днес министър Найденов събира Борда на директорите на „Напоителни системи", за да се реши кой ще поеме ръководството на компанията.

Харизанов е подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело за кражба на 50 хил. долара. Това министърът е разбрал вчера от Харизанов, след което Найденов е разговарял с премиера. По първото дело има споразумение, но за второто дело, което е от 2001 година, ще бъде отстранен от поста си. Харизанов е разпитан като свидетел, минал е детектора на лъжата. "За мен е странно защо след 11 години му се повдига обвинение. Ако докаже следствието, че той няма нищо общо с това деяние, не е нормално той да не бъде възстановен на служба", коментира министърът.

Според Найденов фактите са, че деянието е станало преди повече от 10 години, по него не е имало никакво движение, а чак сега се повдига обвинение. "Мисля, че на тези въпроси не трябва да отговарям аз", допълни министърът в отговор дали вижда умисъл в действията на съдебната власт.

Преписката за заплахата за убийство е образувана от Районната прокуратура в София още през декември 2008 г. Пратена е от Четвърто РПУ по жалба на Деница Цицелкова. Жената се оплакала, че Харизанов я заплашил, когато бил сред организаторите на протест срещу високите данъци на моторите, пише в. "Труд". Цицелкова по онова време участвала в мотофорум като любител на моторите. Оттам започнало и познанството й с Харизанов. През пролетта на 2010 г. пред Софийския районен съд пострадалата и Харизанов се помиряват. Делото е прекратено на 29 април 2010 г.

През юли 2010 г. обаче е възобновено. Прокурорите преценяват, че има достатъчно доказателства за извършено престъпление от Харизанов. Според тях с думите си той събудил основателен страх у Цицелкова. През октомври 2010 г., обвинителният акт срещу Харизанов е внесен в Софийския районен съд.

Междувременно Харизанов е разследван и за кражба на 50 000 долара, за което е обвиняем от 13 януари 2012 г. Парите изчезнали през май 2001 г. от офис на фирма СТОА в София. Бандитите проникнали в помещение, в което се съхранява касата през нощта. Разбили я и прибрали левове и валута. По това време Харизанов работел като търговски агент в частното дружеството. Още тогава разследващите обърнали внимание на неколцина от служителите, сред които бил и самият той. Тогава обаче до обвинение не се стига. Разпитан е само като свидетел. А заради липса на открит извършител на престъплението, делото е спряно. Десет години по-късно, на 22 октомври 2010 г., производството е възобновено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!