Съдът в Пловдив за втори път наложи доживотен затвор на Лазар Колев

Последна промяна на 28 юни 2013 в 10:56 2521 1

Лазар Колев. Снимка: БГНЕС
Лазар Колев. Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд потвърди за втори път присъдата, с която на подсъдимия Лазар Колев е наложено наказание „доживотен затвор без замяна”, съобщиха от съдебната палата.

Колев е единственият подсъдим за смъртта на сестрите Христина и Росица Белнейски. Делото неочаквано промени хода си на последна инстанция във Върховния касационен съд в началото на април миналата година. Тогава родителите на зверски убитите момичета поискаха преразглеждане на делото, при условие, че единственият подсъдим получи доживотна присъда без право на замяна на двете предходни съдебни инстанции. Според Фани и Стоимен Белнейски делото трябва да се върне “за изясняване на цялата истина”. 

Апелативният съд днес се произнесе за втори път по вината Колев, като го признава за виновен за това, че на 28 януари 2006 година, за да прикрие изнасилване и блудство, е умъртвил с особена жестокост двете момичета. Освен най-тежкото наказание, той трябва да заплати на родителите на сестрите и обезщетение за претъпени морални вреди общо в размер на 400 000 лв.

Съдът прие, че повдигнатите обвинения срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана, съобщиха от Съдебната палата в Пловдив. Съдиите обаче не коментират има ли доказателства за наличието на съучастник в престъплението, каквито съмнения изказаха родителите на двете момичета. 

В решение от 186 страници, съдът е анализирал показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Според съда експертизите са преодолели противоречията за открития по телата на момичетата ДНК-материал, който недвусмислено сочи Колев за извършител на престъплението. 

Алибито на Колев е изцяло оборено, като са събрани достатъчно доказателства за това. За решението на съдиите са помогнали и показанията на затворника Владимир Славов, на когото Лазар Колев е разказал в подробности как е убил момичетата, докато двамата са лежали в една килия. 

В решението на съда се казва още:

Наложеното наказание на подсъдимия „доживотен затвор без замяна”, е справедливо, понеже извършеното е изключително тежко и деянията са с висока степен на обществена опасност. Съдът е преценил, че по време на разглеждане на делото пред Окръжния съд в Пазарджик не са допуснати никакви процесуални нарушения. Правото на защита на подсъдимия е реализирано в пълен обем.

Пловдивският апелативен съд е приел, че при разглеждането на делото са спазени всички изисквания на закона и Европейската конвенция за защита правата на човека. Наказателното производство е проведено обективно, всестранно и пълно и присъдата постановена след справедлив и честен съдебен процес.

Решението подлежи на обжалване или протест пред ВКС в петнадесетдневен срок от съобщението до страните.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.06 2013 в 11:08

Това дело смърди, та се не трае! Единственият подсъдим е наклепан и е там за да се оправдаят зулумите на бивш дупедат на БСП, местен феодал и прилежащите му гниди... Съдебната ни система е до гушата в ла..на и корупция!!!

Едно-по-едно всички тези неща ще започнат да се избистрят... Истинските виновници ще бъдат посочвани и изобличавани.

Хубаво, че в България няма смъртно наказание, та това момче да има шанс един ден да е на свобода.