Делото "Белнейски" тръгва отначало

Юлиан Христов 29 януари 2013 в 07:44 1435 0

Лазар Колев. Снимка: БГНЕС
Лазар Колев. Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд ще заседава по делото за смъртта на сестрите Христина и Росица Белнейски.

Делото неочаквано промени хода си на последна инстанция в началото на април миналата година. Тогава родителите на зверски убитите момичета поискаха преразглеждане на делото, при условие, че единственият подсъдим - Лазар Колев, получи доживотна присъда без право на замяна на двете предходни съдебни инстанции. Според Фани и Стоимен Белнейски делото трябва да се върне “за изясняване на цялата истина”. 

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото за преразглеждане, като Пловдивският апелативен съд днес и на 30 януари ще трябва да изслушва петорна арбитражна комплексна експертиза. Ще бъдат изискани също писмени доказателства и ще бъдат приложени други наказателни дела, както и справки от мобилни оператори. Освен това отново ще бъдат разпитани основният свидетел Владимир Славов и други двама свидетели на защитата на Колев. 

Обвиненията срещу Лазар Колев са, че на 28 януари 2006 г. е изнасилил двете сестри и след това ги е убил, за да прикрие изнасилванията. Престъпленията са извършени при условията на опасен рецидив, с особена жестокост и по особено мъчителен начин, смята прокуратурата.

Съмненията на родителите на момичетата са, че Колев е бил подпомаган от други хора. “Това не е цялата истина. Постоянно научаваме подробности по разследването от медиите”, каза Фани Белнейска пред съдебния състав на през април миналата година, преди делото да бъде върнато.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови