Руски депутат разследван за незаконен бизнес в България

Вероника Шербанова 10 септември 2012 в 18:36 1744 1

Генадий Гудков, Снимка: Reuters, архив
Генадий Гудков, Снимка: Reuters, архив

Руският депутат Генадий Гудков може да бъде отстранен от своята длъжност заради незаконното си участие в управлението на българска строителна компания, съобщи РИА Новости.

Проверка от страна на Комисията за контрол на достоверността на информацията за доходите и разходите на депутатите към руската Дума установила, че депутатът от „Справедлива Русия“ има участие в строителна фирма в България.

Проверката започна през юни по сигнал на българина Ивайло Зартов за инвестиции на Гудков в България и за укриване на данъци.

На свой ред Генадий Гудков пък заяви, че Зартов е подсъдим в Чехия и България и просто искал да си разчисти сметките с него.

Преди началото на тази проверка беше разследвана връзката на семейството на депутата с редица охранителните фирми.

Материалите от разследването ще бъдат предадени на председателя на Думата и ще бъдат предложени за разискване на заседание.

По-рано опозиционерът обяви, че е писал на 50 депутати от управляващата партия „Единна Русия“ с молбата да гласуват против неговото отстраняване.

Лидерът на „Справедлива Русия“ Сергей Миронов нарече решението на комисията неконституционно и лишено от правна обосновка. Според него вината на Гудков задължително трябва да бъде доказана в съда.

От партията се заканиха в случай на отстраняване на депутата да оспорват решението пред Конституционния съд.

Според Гудков проверките срещу него са свързани с факта, че е член на опозиционната партия. Той изрази надеждата си за него да се застъпи и Европейският парламент, като приеме резулюция в негова подкрепа.

В същото време на протест срещу Генадий Гудков днес са излезли около сто „независими, но политически активни младежи“, пише Интерфакс. Те се събрали около паметника на Карл Маркс в Москва, за да подкрепят решението за отстраняването му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови