Райчев: БСП е крастава жаба, който я целуне – взема властта

Последна промяна на 24 септември 2013 в 13:15 3497 14

Андрей Райчев. Снимка: БГНЕС
Андрей Райчев. Снимка: БГНЕС

„БСП трябва да се примири с ролята си на средна по размер партия. Това не е партия, която по принцип може да вземе сама властта, следователно Станишев и евентуалните му наследници не могат да бъдат нищо повече от „кинг мейкъри“ - имаш възможност да създадеш цар, но не и да бъдеш. В известен смисъл тя е краставата жаба. Който я целуне – става принц.“

Това заяви социологът Андрей Райчев по време на дискусия за политическия септември, организирана от Института „Иван Хаджийски“.

Той бе категоричен, че протестите са укрепили позициите на БСП и са покачили електората й над 1 млн. избиратели.

Според Райчев най-сериозното предизвикателство предстои пред традиционната десница, която след май не успя да прекрачи прага на парламента.

„През май СДС умря. Вместо да се заемат с анализ на смъртта си, понеже Иван Костов слезе, те се обявиха за вече във властта. Забравиха, че не са си решили главния въпрос, основния проблем, а той ги превърна в джудже, в лилипут, когото даже не пускат в парламента. И това е именно отношението към Бойко Борисов – той ту беше клоун, ту беше спасител. Хем просят власт от силния батко, хем после го плюят“, коментира Райчев.

По думите му десницата трябва да направи сериозен вътрешен анализ, ако желае да преодолее разединението.

Проф. Петър-Емил Митев също изтъкна, че кабинетът се подхранва от факта, че няма достатъчно качествена и обединена опозиция. Той изтъкна, че протестите са и ще бъдат Ахилесовата пета за управляващите, но подчерта, че те имат полезна профилактична роля за правителството, тъй като го предпазват от грешки.

Според Митев кабинетът тепърва ще утвърждава позициите си заради желанието на хората за стабилност и поради факта, че предстои изработването на бюджет за следващата година.

„Много работи сигурно могат да се видят като минуси в действията на Орешарски, но е безспорно, че той е добър финансит. Той е по-добър финансист от Дянков и ще направи по-добър бюджет от него, ще направи социален бюджет, който ще бъде фактор за стабилизацията на кабинета и по-специално - ще съдейства за предотвратяването на граждански протести“, коментира Петър-Емил Митев.

Първан Симеонов от „Галъп“ пък изтъкна, че оттук нататък протестите ще се трансформират от масови в творчески, но подчерта, че протестът може да избухне отново, особено през зимата.

Според него в тази политическа ситуация партиите нямат много възможности за маневриране. Най-интересна, според Симеонов, е възможността на ГЕРБ, които имат шанс да заемат активно ролята си на опозиция. Политологът прогнозира, че БСП и ДПС ще печелят политическо време чрез харчене на средства, с които да потушат огнищата на социално напрежение.

Симеонов също наблегна на сложните отношения между Реформаторския блок и ГЕРБ, като подчерта, че двете партии зависят една от друга.

„Реформаторският блок няма как да бъде всеобхватна, огромна партия и да има електорален бум. В най-добрия случай е нишова партия, която да заеме нишата си, но тя не е толкова голяма. Единственият шанс за управление минава през ГЕРБ - голяма трудност, защото блокът е в борба с ГЕРБ, но въпреки това трябва да си остави вратичка по някакъв начин за взаимодействие. Трябва да бие ГЕРБ и да държи ГЕРБ пригоден за сътрудничество“, каза Симеонов.

Според политолога бившите управляващи също са в деликатно положение, защото бъдещо тяхно управление зависи от симпатиите на Реформаторския блок, а едновременно с това двете формации се бият за избирателите на дясното пространство.

Борис Попиванов също коментира, че в следващите месеци взаимодействието между ГЕРБ и Реформаторския блок ще излезе на преден план. Според него обаче главният въпрос ще бъде коя от двете партии ще успее да се наложи като изразител на протестиращите.

По думите на Попиванов септември е донесъл промяна, защото от основна тема протестът се е превърнал в просто една от темите. Той бе категоричен, че протестът е преминал в нова, по-слабо интензивна фаза, защото се е политизирал след завръщането на депутатите.

„Политическият септември не иска да бъде май, намалява вероятността на следващите европейски избори през май да има и парламентарни“, заключи Борис Попиванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.09 2013 в 11:12

Ама нали капиталистът- левичар Райчев и съдружникът му Кольо Медианата се заклеха от екрана, че няма да прави веч прогнози и ще се пенсионират?

24.09 2013 в 20:57

Тъпите гробари сте си врагове сами на себеси, реторика от най-мрачните години на комунизма, хората имат съперници, конкуренти, а безмозъчните милиционери врагове, мислехте че ще векувате със заплахи и фалшификации, нама как да чукате на вратата на РБ ,защото дори и за един файтон хора стоящи зад тях сте просто крастави жаби.

24.09 2013 в 20:50

Комунистическа му работа, чете като дявола Евангелието , изчети целият доклат а не частично, в него става на въпрос че ако не се вземат спешни мерки точно до кофите да боклук ще стигнем.

24.09 2013 в 19:00

Защото трябва на всички да е ясно,че тази които са се ангажирали да осъществят "Плана Ран-Ът" (виж ТУК) http://frognews.bg/news_37884/Planat_Ran-At/ отново ги върнаха във властта с помощта на поредното фалшифициране на изборите за да си довършат "работата".

24.09 2013 в 17:12

За едното е прав:БСП е крастава жаба,
Обаче: който я целуне – хваща херпес и краста.

24.09 2013 в 17:04

Това е истината .
Затова хората, които искат да управляват целуват краставата жаба и изучават паролите на електората .

24.09 2013 в 16:49

Професионалните политолози и социолози повта рят непракъснато че само и единствено заедно ГЕРБ и Реф блок могат да освободят България от БСП/ДСП Само Радан Кънев и компания не чуват и не разбират. Държат се като Орешарски който не чува и не вижда. Престанете да лаете срущу ГЕРБ врага е другаде!

24.09 2013 в 16:24

Диригента пак се разбошува.
Протестите, морално прави, на практика блокираха реформите в България. Сега олигарски каквото и да предложи, дори програмат ана ГЕРБ или на РБ да започне да изпълнява хората ще го освиркват. Доверието е нулево, това правителство е делегитимирано и няма спасение за него. Докато е на власт ще се извършват само кражби и популистки мерки. като 5% намаление на тока за битови потребители и 25% увеличение на тока за небитови. Това няма как да не доведе до скок в цените или спад на качеството на продукцията ни. И спестените 2-3 лева няма да компенсират новите цени, така че крайно нуждаещите се нямат файда, а пък за хората със доходи няколко хилядарки за какво да говорим ... ражда се нов мултигруп, и надавам се скоро да свърши като стария, но този път да засегне и хората в сянка, като доганя.

24.09 2013 в 16:10

НЯКОЛКО ХИЛЯДИ СА ВИДОВЕТЕ ЖАБИ, КАТО САМО ЕДНА ЖИВЕЕ ДО 30 ГОДИНИ, ОБАЧЕ Е РЯДКОСТ. НЯМА ДАННИ КОЛКО ВРЕМЕ ЖИВЕЕ КРАСТАВАТА ЖАБА, НО 120-ГОДИШНИ ЖАБИ НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. И НАШАТА ЖАБА Е ТАКАВА - МУТАНТ НА НЯКАКВО ОТДАВНА УМРЯЛО ВЛЕЧУГО. КОЙ Е ЦЕЛУВАЛ ТАКОВА СЪЩЕСТВО Е ТЕМА ОТ ДРУГ РАЗГОВОР, НО ИЗИСКВА ПРИСЪСТВИЕ НА ПСИХИАТЪР И АДВОКАТ!!!!!

24.09 2013 в 15:50

Абе гадни, гадни, ама и донякъде прави... Много сложно стана... Не може човек да си провали тотално личния живот, за да крещи срещу една празна сграда... Трябва сериозно политическо усилие на реформаторите, а ГЕРБ да си скрие Б-то и Цв-то, защото в действителност точно тези двамката крепят правителството, като с "опозиционната" си некадърност отблъскват нормалните хора ... Чака ни сериозна работа, окопаха се синковците...