Работниците остават без ваучери за храна половин година

Вероника Шербанова 28 ноември 2012 в 11:51 2234 0

Арно Мартена, председател на Асоциацията на операторите на ваучери за храна
Арно Мартена, председател на Асоциацията на операторите на ваучери за храна

Работниците, които ползват ваучери за храна, ще ги получават само до юли догодина и няма да имат за втората половина на годината, съобщи председателя на Асоциацията на операторите на ваучери за храна Арно Мартена, цитиран от БНТ.

Причината е, че в бюджета за 2013 г. е предвидено квотата за ваучери да бъде намалена от 180 на 160 млн. лева. Това касае близо 345 000 души

Ваучерите са в размер до 60 лева месечно на човек и тези пари не се облагат с данък. Парите под формата на ваучери могат да се използват само за пазаруване в хранителни магазини или ресторанти.

При обсъждането на проекта за бюджета за следващата година синдикатите поискаха квотата да достигне 240 млн. лева. След края на преговорите беше договорено квотата да бъде увеличена на 200 млн. лева.

По думите на Мартена операторите са получили уверение за това от Министерството на финансите. „Не е достатъчно, но е позитивен индикатор“, коментира той.

Синдикатите и асоциация са останали изненадани от заложената в проектобюджета за 2013 г. сума от 160 млн. лв.

„С намаление с 11% на квотата ще ни е много трудно да управляваме тази ситуация с предприятията, с които работим, без да говорим за социалните проблеми в самите предприятия. Защото работниците получават само една част от това, което се полага в договора им“, обясни Арно Мартена.

По думите му при 180 млн. лева квота за тази година парите са свършили през септември, а с намалената квота ваучери няма да има още през юни догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!