Протестите срещу Пеевски в страната

Вероника Шербанова 14 юни 2013 в 18:44 13157 17

Протестът срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС в Стара Загора, Снимка: Трифон Шопов
Протестът срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС в Стара Загора, Снимка: Трифон Шопов

Протести в знак на несъгласие с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС се провеждат в 17 града в страната.

18.35 ч. - Варна

Около 100 души са се събрали пред община Варна, като се събират още хора. Те развяват българското знаме. За момента всичко е спокойно и тихо. На мястото има засилено полицейско присъствие.

18.45 ч. - Варна

Протестиращите са вече над 200. Продължават да се събират и още хора. Протестиращите са издигнали плакати с надписи "България не се продава". Шофьорите в преминаващите по булеварда пред общината коли натискат клаксоните в знак на подкрепа към протеста. 

18.50 ч. - Варна

Протестиращите излязоха на булеварда пред община Варна и го блокираха. Чуват се скандирания "Червени боклуци". 

18.50 ч. - Пловдив

Над 300 души се събраха на площад "Съединение". Протестиращите тръгнаха на мирно шествие по бул. "Шести септември" по посока сградата на областната управа. Чуват се гневни викове "Парламентът вън" и "Предсрочни избори". Полицията на протеста не е много. Протестиращите носят плакати с надписи "Не на политическия Франкенщайн - БСП ДПС и Атака" и „Не искаме правителство на енергийната мафия!".

19.00 ч. - Варна

Протестиращите вече са около 400. Те блокираха за кратко кръстовището пред общината. След това се насочиха към централата на БСП, където продължиха да скандират "Червени боклуци". 

19.15 ч. - Пловдив

Броят на протестиращите достигна до над 500 души. Демонстрантите заявиха, че искат нови избори, свикване на Великото народно събрание и промяна на Конституцията. Виждат се плакати с надписи “Не искаме правителство на енергийната мафия“ и „Пеевски, Сергей, Местан, веч осъмваме в Булгаристан“.

19.20 ч. - Варна

Протестиращите се придвижват по бул. "Цар Освободител" към централата на "Атака". Шествието е ескортирано от полицаи на мотори. Протестът преминава спокойно. 

19.20 ч. - Благоевград

Десетки излязоха на протест срещу избрания за областен управител  Муса Палев и срещу избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Протестът се охранява от около 50 полицаи.

19.30 ч. - Пазарджик

50 души излязоха на протеста в Пазарджик. Те носят плакати с надписи "Националната ни сигурност - ресор на ДПС, само през трупа ни" и "ДПС атакува националната сигурност". Скромната демонстрация те обясниха с това, че е имало малко време за организация, а и много хора все още са на работа.

19.35 ч. - Велико Търново

Около 60 души излязоха на протеста във Велико Търново. Демонстрацията преминава мирно. Протестът се охранява само от няколко полицаи. 

19.35 ч. - Димитровград

Едва двайсетина души излязоха на протест срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС в Димитровград, съобщиха от dgpazar.eu. Те носят плакати с надписи „Станишев+Пеевски = мафия“, „Срам и позор!“, „Не искаме Пеевски за шеф на ДАНС“.  

19.40 ч. - Хасково

Около 10 души протестираха на централния площад „Свобода“ в Хасково. Те държат плакати със снимка на премиера Пламен Орешарски с надпис „Оставка“ и снимка на Делян Пеевски с надпис „Не на олигарсите в ДАНС“.  

19.40 ч. - Пловдив

Протестиращите достигнаха около 1000 души. Те изпяха българския химн пред сградата на областната управа. Те се обявиха против олигархията в политиката и заявиха, че искат оставката на областния управител Венцислав Каймаканов. 

19.45 ч. - Пловдив

Протестиращите се насочиха към паметника на булевард "Шести септември". Очаква се там да бъде сложен края на днешния протест. Демонстрантите обявиха, че ще има нов протест в Пловдив в 18 часа в неделя. 

19.50 ч. - Варна

Протестиращите са вече над 1000 души. Те се насочиха към централата на ДПС във Варна.

19.55 ч. - Сливен

Над 100 души се събраха на протеста в Сливен. Шествието се отправи към сградата на областната управа, като се присъединяват още хора. Демонстрантите скандират „Мафия“ и „Оставка“. След това те се насочиха към сградата на общината.

 19.55 ч. - Варна

Протестиращите стигнаха пред централата на ДПС в града. Полицията е образувала кордон пред сградата. Демонстрантите изпълниха българския химн. 

20.00 ч. - Русе

Около 50 души се включиха в протеста на централния площад в Русе. Те издигнаха плакати с надпис „Господа политици, терминал 2 за вас, България за нас“ и поискаха оставката на правителството на Пламен Орешарски.

20.00 ч. - Шумен 

Около 100 души се събраха на протеста в Шумен. Те поискаха среща с областния управител, за да изразят недоволството си от избора на Пеевски за председател на ДАНС. Демонстрантите призоваха правителството и парламента да преразгледат решението си, като се заканиха с още протести, ако това не се случи.  

20.10 ч. - Варна 

По-голямата част от протестиращите се разотидоха. Около 200 души блокираха кръстовището до Катедралата във Варна, след което се запътиха към общината. Чуват се викове "Долу БСП".

20.20 ч. - Бургас

В Бургас се проведоха два паралелни протеста срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – единият организиран във Facebook, а другият – от партия НФСБ. В първия протест участваха около 250 души. Те заявиха, че протестират срещу голямото влияние на ДПС в управлението на държавата и срещу олигархията. В протеста на НФСБ участие взеха около 50 души. Които скандираха „Долу ДПС!“ и „Мафия“.

20.30 ч. - Стара Загора

Около 200 души се включиха в протеста в Стара Загора. Демонстрантите блокираха за кратко бул. "Патриарх Евтимий", но протеста премина мирно.

20.30 ч. - Варна

Протестът във Варна приключи пред сградата на общината. Демонстрантите се разотиват, като скандират "Утре в 5", с което обявяват желанието си протестите да продължат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!