Президентът насрочи изборите за 12 май

Последна промяна на 28 февруари 2013 в 10:09 3648 23

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори ще се проведат на 12 май. 

Това обяви от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към нацията.

Държавният глава обоснова решението си с това, че изборите не могат да бъдат насрочени на светли християнски празници като Цветница и Великден, които трябва да обединяват, а не да разединяват гражданите.

Гражданите ни подадоха ръка, нека я поемем. Искат да знаят повече и институциите да работят за тях. Хората имат своите съзнателни искания.

Това каза в обръщението си към нацията президентът Росен Плевнелиев.

Проблемът на държавата не е в улицата, а в неефективните институции и ниското доверие към тях. 

"Вие вече променихте България. Правителството не просто подаде оставка – вие променихте дневния ред", обърна се към гражданите президентът.

Президентът каза, че обществото има очаквания към своите управляващи. Той посочи приоритетите  по които трябва да работи новото 42 Народно събрание.

Това са антимонополно законодателство, преструктуриране на енергетиката, либеразлизация на вътрешните доставките на ток и европейски правила за избор на доставчик, защита за битовия потребител. Според Плевнелиев трябва да бъдат решени проблемите на младите семейства и тези с младежката безработица. Той смята, че е важно да се строи инфраструктура, но "по-важно е какво се случва днес в българското училище, каква компетентност получава българското поколение". "А те гледат какво ние правим, как го правим", каза Плевнелиев.

Той призова политиците в следващото Народно събрание да намерят решения на острите социални проблеми, както и приемането на спешни мерки за конкурентна работна среда, за заетост, за подобряване на бизнес средата, за подкрепа на малките и средни предприятия. "Защото те създават работните места и доходи, а не политиците", каза Плевнелиев.

Поемете ясни ангажименти и дайте реални обещания на хората. Толкова е просто, допълни президентът и уточни, че от това, какви лица ще влязат в новия парламент зависи дали напрежението в обществото ще стихне.

"Нека да се променим и адаптираме към новата реалност  Ако искаш да промениш един закон, обоснови се публично, а не прави поправки в последния момент", каза Плевнелиев. 

По думите на президента хората на улицата показали, че искат да ги управляват почтени хора, които да не ги крадат и лъжат. "Хората имат своите съзнателни искания. Все по-големи групи граждани обличат протестите си в искания към институциите. Това е новото, това е и различното и ние нямаме право да го пренебрегваме", каза президентът, като уточни, че има искания, които са противоречиви. Той посочи исканията за национализация на електроразпределителните дружества, докато в същото време гражданите нямат доверие на държавата. 

"Хората се борят срещу монополите, посочиха ги като основен враг. Монополите са символ за задкулисие в политиката, в икономиката, в съдебната система. Хората от това негодуват – от липсата на справедливост и от задкулисието", каза президентът.

Плевнелиев каза, че протестиращите са искали и парламентът да работи до края на мандата си, докато не приеме промени в някои фундаментални закони. "Вярвам, че е правилно за България важните закони да бъдат направени от нов парламент с висока степен на доверие", коментира той. Президентът обаче смята, че това Народно събрание все още може да направи някои промени. "Добре е сегашното Народно събрание да приеме промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Обмислете внимателно възможността за промени в Закона за държавния бюджет и Закона за социалното осигуряване. Сегашното правителство в оставка ще продължи да си върши работата. ДКЕВР ще продължи да върши работата си. Институциите ще продължат да работят", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Предстои скоро да бъде създадено служебното правителство, което да гарантира плавния преход към следващ кабинет. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Граждански борд за честни избори ще бъде създаден към служебното правителство, подчерта президентът. Ключовата дума за този период е стабилност, смята Плевнелиев.

„Важно е какво се случва в българското училище – какво възпитание получава бъдещото поколение на България. Това поколение гледа от нас какво правим”, посочи Плевнелиев.

Той се обърна към политиците: „Поемете ясни ангажименти в предизборната кампания, дайте реални обещания и ги изпълнете. От това какви лица ще влязат в следващия парламент зависи дали очакванията на гражданите ще бъдат напразни. Нека се адаптираме към новата реалност. Нека новият парламент да е публичен и открит. Ако искаш да приемеш един закон – обоснови се публично, с обществено обсъждане”.

„Трябва морал, трябва и електронно правителство. Твърдо съм решен в моя мандат то да заработи ефективно. Електронното правителство ще даде възможност за електронно гласуване, тогава няма да има мъртви души в избирателните списъци”, заяви Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2013 в 18:14

Погледнато по този начин, мога да се съглася, че преди народа е живял по-добре. Но:
- Ако нещата са били чак толкова добре и стабилни, защо режима на бай Тошо падна? Бойковото управление много наподобява на тоя режим - ПР и стъкмистика.
- След като ти знаеш тези истини и ги споделяш така свободно, не се ли чувстваш по-свободен от държавата? Това не те ли кара да се чувстваш поне малко по-добре? Сега без проблем можеш да им теглиш една или безброй майни и да ги бойкотираш. Много по-лесно е да станеш независим от държавата и на никой няма да му пука от това, даже ще ти казват "Браво!".
- Всеки, който иска да хапва хубава храна, може да ходи на село и да живее щастливо (едно малко парче земя трябва само). Кой ще му накриви шапката? Само че урбанизацията, материализма и стремежа към по-лек живот, ни вкарва в ситуация такава, че да мрънкаме само колко некачествено живеем.

Когато човек се учи на нова игра, съвсем нормално е в началото да прави наивни грешки. Ама това е до време. Бъди оптимист и не им се връзвай.

28.02 2013 в 17:53

Ако на 12 май правя 18 години ще мога ли да гласувам?

28.02 2013 в 17:22

10 начина за манипулиране с помощта на медиите – Ноам Чомски
"9. – Засилване на чувство за вина
Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие."

http://saprotiva.org/10-nachina-za-manipulirane-s-pomoshtta-na-mediite-noam-chomski/

МИСЛЕТЕ НЕ БЪДЕТЕ СТАДО!

28.02 2013 в 17:13

ПП - За парите: контрабандата на тютюн и цигари се оценява на над четири милиарда лева годишно. Контрабандата на стоки и горива се оценява на над шест милиарда лева годишно. При добро желание 9 милиарда могат да влизат в хазната.
Данък 40% върху оборота на хазарта и търговските вериги (дето вечно са на загуба), данък 40% върху печалбите на банките.
Необлагаем минимум, равен на екзистенц-минимума. Оттам нататък - прогресивен подоходен данък. Като в Норвегия, Франция, Дания и т.н.

28.02 2013 в 16:55

Александър Георгиев,
Политиката не е театро, за да преминават физиономии през сцената. А после да слизат сред публиката и да почват да се учат да бръснат на нашите глави.
Бай Тошо беше ни втръснал, беше на моменти комичен, но народът го запомни с уважителното "бай" Тошо.
Ако мислиш, че сега сме по-добре от колкото преди 23 години, виж статистиката. Потреблението на месо, риба, мляко, колбаси, сирене, масло и яйца е наполовина от това през 1988 г. На глава от населението. По качество на живота бяхме на 14-то място в света. Според ООН.
Стадо се стриже и дои, а не се коли и дере.
Повече избор, казваш? Да избираме между голям мошеник, още по-голям мошеник и дребен мошеник? Да видя положението по широкия свят или да си платя тока и парното? Или да емигрирам? А кой бяга от хубаво, а?
Моментите, в които хората получаваха по 2-3 долара заплата, са само един - когато другарите Андрей Луканов, Любомир Филипов и Джордж Сорос създадоха изкуствена хиперинфлация, за да ликвидират дълговете на частните банки, създадени със заеми от БНБ, тоест да легитимират ограбването на народа.
Спрямо външния свят свят нещата се изправиха - друго си е да знаеш, че кожата ти я дере "стратегически инвеститор", а не някой прост капиталист.
Сега истината се крие много лесно - търговска тайна и оди са пери! Министърът на вътрешните работи взел едни пари от частна фирма "за консултации", но фирмата не разрешавала да се разкрие търговската тайна пред Народното събрание. И сичко им е точно, никой от народните представители не вдига врява - нали утре и той може да е на пангаря.
И как точно я виждаш тая “либерализация на пазара на електроенергия”, след като договорите с КонтурГлобал, Шулева, Бориславова и т.н. са хем дългосрочни, хем с гарантирана печалба? Нали договорите са сключени от същите тия "по-прозрачни и малко по-отзивчиви" политици? Или очакваш да върнат подкупите и да пуснат кокала?

28.02 2013 в 16:45

Политическите трупове ще се въртят на сцената до безкрай!
И проблема име че са си "калъфи", вместо да се стреснат от народното недоволство, те замазват нещата. Затова всички вън, не само нови лица а и партийно необременени трябва!

28.02 2013 в 15:54

Аз лично, не. Но всички ние - да. Виж колко физиономии преминаха през сцената. Не е като да гледаш десетилетия наред само бай Тошо (примерно).
Въпреки всички безобразия, мисля че сега сме по-добре от колкото преди 23 години. Тежко е, подмолно е, но поне имаме повече избор. Преди човек не можеше да емигрира дори или да види как е положението по широкия свят. Имаше моменти, когато хората получаваха по 2-3 долара заплата. Вярно, тока тогава беше без пари, ама всичко беше много по-изкривено спрямо външният свят.
Дори сега хората са по-будни и по-изискващи, защото политиците станаха по-прозрачни и малко по-отзивчиви. Сега е по-трудно да се скрие истината. ЕС ни подава 60% от законите, включително и много препоръки като "либерализация на пазара на електроенергия". Ако нашите "калъфи" слушаха и изпълняваха навреме, а не да кроят далавери, положението можеше да е по-добре.

28.02 2013 в 15:02

Ти като гласува 23 години нещо промени ли?

28.02 2013 в 14:35

Нали в сегашния парламент влезнаха един куп нови. Каква беше разликата?
Нали повечето политици са "курви". Като им забранят партиите, какво ще направят?
Нали конституцията може да се промени и през Парламента с 2/3 мнозинство. За какво ти е Велико Народно събрание?
Виждам, че имаш идеи. Давай, кажи ги. Кажи откъде ще вземеш парите увеличение на помощи, какъв точно ти е плана и да гласуваме за тебе, ако ни харесаш. Само че имай впредвид, че с тая злоба и неконструктивна критика, не си особено привлекателен.

28.02 2013 в 13:45

Точно така драпа а да задържи статуквото че иначе не е сигурно дали няма да е първия свален президент!
А електронно правителство ще има да чакате няма кои да го направи!