Ексвоенни искат квота в Обществения съвет при президента

Юлиан Христов 28 февруари 2013 в 09:54 1715 0

Стотици военни излязоха на протест, организиран от Легия
Стотици военни излязоха на протест, организиран от Легия "Раковски". Снимка: Сергей Антонов

Бивши военни поискаха право на участие в новосформирания Обществен съвет при президента. 

Организаторите на шествията на военните, недоволни от социалната политика на Министерството на отбраната, изпратиха писмо до държавния глава - Българска офицерска легия "Раковски" и Общественият съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), в който членуват 25 военнопатриотични организации, настояват техни членове да влязат в състава на съвета и в дебатите по съставянето на служебен кабинет.

ОСВО и легията следят с тревога и интерес положението в страната, Министерството на отбраната и армията след оставката на правителството. Тревогата ни се подбужда, пише по-нататък, от ставащите промени в Министерството на отбраната и опитите на редица политически сили и организации да използват създалата се обстановка в свой интерес, се казва в писмото.

Двете неправителствени организации заявяват категорично, че няма да приемат и подкрепят правителство и ръководство на Министерството на отбраната, което да продължи досегашната политика в областта на отбраната.

Свое представителство в съвета поискаха и от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВВП). В писмо до президента се прави предложение председателят на организацията Петър Велчев да бъде включен като член на съвета. СВВП е организация с двойна национална представителност по Закона за хората с увреждания и по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, а също и основна съставна част от Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните към Министерския съвет. В същото време негов патрон е държавният глава.

Първото заседание на съвета е насрочено за 14.00 часа в петък. То ще може да бъде проследено на живо на сайта на президентската институция.

В същото време стана ясно, че едно от спряганите имена за служебен министър на отбраната е това на Бойко Ноев. Той има опит като служебен министър в кабинета на Ренета Инджова 1994-1995 година, а преди това е бил заместник-министър на отбраната. Той е бил ръководител на мисиите на България в НАТО, Белгия и Люксембург (1996-1999) и министър на отбраната за втори път през 1999-2001.

Името на Ноев беше спрягано за съветник по сигурността на президента Росен Плевнелиев - пост, на който в момента е ген. Стоимен Стоименов. Ноев е сочен и за приближен до военния министър Аню Ангелов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови