Парламентът ще работи до 13 март, изчисли Костов

Елица Мартинова 28 февруари 2013 в 14:10 2060 1

Иван Костов. Снимка: БГНЕС
Иван Костов. Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще бъде разпуснато към 13 март, изчисли след речта на президента Плевнелиев съпредседателят на „Синята коалиция“ Иван Костов.

Той предупреди, че задачите пред служебния кабинет ще бъдат тежки.

„Има много рискове в управлението на страната, например – ако излезе верен слухът, че ще бъдат спирани еврофондове, кабинетът получава финансова система с прекомерен дефицит. Той трябва да бъде подкрепен не само от България, но трябва да бъде подкрепен и от Европейската комисия, за да намали тези рискове за системата. Виждам много труден мандат на служебното правителство. Служебният кабинет не може да изпълни всичко“, категоричен бе тъмносиният лидер.

За разлика от РЗС и „Атака“ Костов подчерта, че държавният глава е бил много коректен в речта си.

„Президентът беше много коректен – каза какво „да” от исканията и какво „не”. Той беше абсолютно почтен и каза, че ако почнем да разграждаме държавата и да я връщаме към комунизма или към някакъв тоталитарен режим, ще стане кошмар. Неслучайно напомни цялата сложна история на България без парламенти, без партии и със суспендирана Конституция. Ние всички пътища без изход сме ги пребродили. Президентът обяви какво ще брани в България“, коментира съпредседателят на „Синята коалиция“.

Одобрение към позицията на Росен Плевнелиев изказа и председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Велчев.

„Сигурен съм, че президентът ще намери най-правилните хора за служебния кабинет, които да могат през тези два месеца да не допуснат анархия и да са гарант, че ще бъдат проведени честни избори“, заяви той.

Велчев изрази увереност, че президентът вече има идеи за състава на служебния кабинет.

Той се съгласи, че в политическият живот има нужда от нови лица, но подчерта, че трябва да има и приемсвеност.

„Интересно е, когато се говори, че трябва да са експерти, а от друга страна да не са участвали в партии. Това са две самоизключващи се неща, защото всеки, който има опит е към някоя партия или някоя партия го е издигала. Това е сложен въпрос“, коментира Велчев.

Одобрение към речта на президента изрази и съпредседателят на „Синята коалиция“ Иван Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!