Отговорът на КРС за скандала с конкурс за мултиплекс: Всичко е законно и по план

29 януари 2013 в 11:39 3338 1

КРС обясни, че и старите конкурси, и новият са законни.
КРС обясни, че и старите конкурси, и новият са законни.

Провежданият конкурс за седми мултиплекс за разпространение на цифрова телевизия е в съответствие със ЗЕС и Плана за цифровизация, приет от Министерски съвет.

Това обясни в свое писмо до медиите Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Отговорът й е във връзка с публикации за съмнителния конкурс, започнат след като Европейската комисия обяви, че ще ни съди в Люксембург за липса на пазарна конкуренция при избора на собственици на мултиплекси.

 "Във връзка с разпространената информация от “ДиВиБиТи” АД (един от кандидатите в конкурса и отстранен кандидат в предишни конкурсни процедури - б.р.), относно провеждането на конкурса за седма национална мрежа за наземна цифрова телевизия, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) счита за необходимо да информира обществеността за следното: Държавната политика по отношение на процеса по цифровизация се определя от законодателната и изпълнителната власт. Условията за провеждането на конкурсните процедури за мрежи за наземна цифрова телевизия произтичат от приетия от Народното събрание Закон за електронните съобщения (ЗЕС). Същевременно Министерския съвет приема Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България, където са разписани етапите, сроковете и условията за цифровизацията. Трябва да подчертаем, че правителството предприе всички необходими мерки за предотвратяване на наказателна процедура срещу България, като препоръките на ЕК намериха отражение в промените в ЗЕС в края на 2011 г. и новоприетия от Министерски съвет План през м. юли 2012.

Необходимостта от провеждането на конкурс, условията и срока са залегнали в двата нормативни документа.

Комисията за регулиране на съобщенията единствено прилага закона и Плана за цифровизация. В тази връзка, изпълнявайки своите правомощия, с решение № 68 от 21.01.2013 г. КРС обяви конкурсна процедура за издаване на разрешение за още една национална мрежа за наземна цифрова телевизия. Решението е публикувано на интернет страницата на регулатора, като ще бъде обнародвано и в Държавен вестник на 29.01.2013 г., поради натовареност на броя от 25.01.2013 г.

Разпространената от “ДиВиБиТи” АД информация показва или явна некомпетентност на дружеството относно законовата и нормативната уредба, или желание за умишлено злепоставяне на. Въпреки опитите от страна дружеството да компрометират процеса, КРС декларира, че при провеждането на предстоящия нов конкурс ще приложи закона стриктно и отговорно, съобразно с предоставените й правомощия.

Относно твърденията на дружеството, че е „технологично невъзможно” да бъде изградена нова мрежа до 01.09.2013 г., отново подчертаваме, че етапите и сроковете не се определят от КРС, а произтичат от План 2012. Също там е записано, че освобождаването на заетия от МО спектър е в пряка зависимост от осигуряването на финансов ресурс в рамките на бюджета за съответната година и е извън правомощията на КРС.

Разпространените за пореден път от “ДиВиБиТи” АД неверни и изопачени факти не целят добрата информираност на аудиторията, а единствено прокарването на корпоративни интереси. Представената от дружеството информация е изключително некомпетентна и некоректна. Тя изопачава фактите и подкопава доверието на обществото в институцията и нейната работа. Комисията за регулиране на съобщенията застава зад истината, прозрачността, максималната осведоменост с цел максимална защита на обществения интерес."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!