Шефът на КРС забрави кога е раздавал мултиплекси

24 януари 2013 в 18:12 4741 4

Председателят на КРС Веселин Божков СНИМКА: БГНЕС
Председателят на КРС Веселин Божков СНИМКА: БГНЕС

Шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков изглежда забрави откога е на поста си. Божков обвини законодателството по времето на Тройната коалиция за мегаделото, което Брюксел завежда в Европейския съд в Люксембург срещу България заради опорочените конкурси за мултиплексите за цифрова телевизия. 

Конкурсите обаче бяха проведени през 2009-а, а самият Божков е начело на далекосъобщителния регулатор от ноември 2007-а. Именно подопечният му орган организира конкурсите за разрешителни за платформите, които ще разпространяват ефирните телевизии (мултиплекси). Всички шест мултиплекса досега отидоха при близки до властта и банкера Цветан Василев фирми. 

След като днес Еврокомисията оповести, че завежда дело срещу страната ни в Люксембург, ресорното министерство на транспорта свика извънреден брифинг. 

На пресконференцията репортерите дойдоха да чуят какво ще предприеме министерството по делото, от което могат да произтекат солени глоби за страната ни. Вместо това чуха как "законодателството в предното правителство" довело до недоволството на Брюксел.

„Задавате ми въпрос, който може би трябва да се зададе на хората, които са правили законодателството в предното правителство. Дефектът, доколкото аз разбирам от цялата ситуация, е бил в законите, които са действали тогава. Тоест, спазвайки тези закони, се е получило, според Европейската комисия, нарушение на конкурентноспособността. Така че тройната коалиция, когато са правили законите... питайте ги тях“, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.  

Докато министър Московски обясняваше това, до него стоеше шефът на КРС, чийто мандат в държавния далекосъобщителен регулатор започна през 2007 г. - в разгара на мандата на Тройната коалиция и две години преди държавата да раздаде скандално първите 5 мултиплекса на близките до банкера Цветан Василев фирми "Тауърком" и "Хану про". За капак шестият мултиплекс, който ще разпространява държавните медии БНТ и БНР, бе спечелен също от "Хану про" през 2010 г., когато вече на власт бе ГЕРБ.

Към днешна дата обаче променените закони вече били създали конкурентна среда и изискванията на Брюксел били спазени.

"Тези промени са направени в закона и те вече биха могли да участват в конкурсите, които се провеждат“, обясни министърът. Това обяснение е меко казано неубедително и ако министърът е чел публикуваното съобщение на Еврокомисията днес, го знае много добре. Там ясно се казва, че обявеният нов конкурс за седми мултиплекс (след заканите на ЕК за завеждане на дело) е твърде закъснял, за да може спечелилият да се включи навреме в разпределението на пазара. Очаква се конкурсът да приключи малко преди или дори след началото на цифровия преход (1 септември 2013 г.), когато вече телевизиите ще са си избрали с кой мултиплекс да сключат договор за разпространение на сигнала им.

Mисъндърстендинг или не ни вярват 

Малко изненадващо дойде тази информация от Европейската комисия. Аз ще взема отношение, тъй като съм в течение на преговорите и на дейностите, които предприе българското правителство и конкретно  Министерството на информационните технологии, каза на свой ред Веселин Божков. - Знаете, че законът беше изменен, последно на 29 декември 2011 г. Или има някакъв мисъндърстендинг (неразбиране - б.р.), или може би те не вярват, че ние докрай ще извървим този път, който сме приели, с действие“, допълни още Божков.

„Миналата година се прие план за преход от аналогова в цифрова телевизия, законът беше сменен. Самата комисия, ние приемаме закона такъв, какъвто е. Първите конкурси бяха проведени 2009 г., бяха проведени според тогава действащото законодателство, с тези критерии, които след това бяха обявени – единия за противоконституционен, другия Европейската комисия пожела да бъде изменен. Бяха проведени прозрачно, участва представител на Съвета за електронни медии, участваше и представител на ДАНС. В този аспект имаше и хора, които обжалваха - оператори. Тези, които са си спечелили мултиплекс за първите три мултиплекса – един за обществените и два за две или три мрежи, са си законни. Българското правителство, с цел да покаже откритост, прозрачност, предложи да бъде проведен още един конкурс. Комисията по отношение на този мултиплекс обяви намерение и три фирми подадоха документи, в резултат на това ние отиваме към следващата стъпка, а именно обявяване на конкурс за мултиплекс. Решението на Комисията беше тази седмица, утре очакваме да бъде обнародвано в "Държавен вестник". Така че си тече съответният срок, в който ще бъдат купени конкурсни книжа. Надявам се, че Европейската комисия ще отчете тези стъпки и тези дейности, че ще бъдат допуснати всички оператори съгласно закона, включително и оператори на съдържание, които не са под юрисдикцията на българския закон. Смятам, че ние сме си изпълнили законовите задължения“, заключи Веселин Божков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!