Още 4 млн. лв. за лечение на деца в чужбина

Нели Чолашка 13 ноември 2012 в 19:07 982 0

Още 4 млн. лв. за лечение на деца в чужбина. Снимка: БГНЕС
Още 4 млн. лв. за лечение на деца в чужбина. Снимка: БГНЕС

Правителството ще даде допълнително 4 млн. лв. за Фонда за лечение на деца в чужбина. Това ще гласуват министрите на заседанието на кабинета утре - 14 ноември. 

Парите ще дойдат от бюджета на Министерството на здравеопазването. Причината за тази актуализация на бюджета на Фонда за лечение на деца е фактът, че определените за тази година 6 млн. лв. са свършили към края на септември.

Според разчетите до края на годината ще са необходими допълнително 4 млн. лв.

Бюджетът на фонда беше изразходван по-рано, защото от април отпадна ограничението от 180 хил. лв. на дете за лечение в чужбина, а се отпуска цялата необходима сума. 

От началото на годината до този момент за лечение са одобрени 572 деца. Здравният министър Десислава Атанасова поиска за следващата година повече пари за фонда от финансовия министър Симеон Дянков, но засега той не дава.

С друго решение правителството отпусна от сметката, напълнена с върнатите бонуси от чиновниците, 32 000 лв. за лечението на 39-годишната Савина Димитрова.

Март тази година, две седмици след раждане, Савина постъпва в болница с голяма аневризма на вътрешна каротидна артерия.

Извършена ù е по спешност ендоваскуларна емболизация, която се поема от Националната здравноосигуритална каса (НЗОК), но медицинските изделия - спирали, стентове, емболизационни материали и др., се заплащат от пациента. Кабинетът ще покрие този разход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови