Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Огнян Герджиков: Законотворците в България нямат нужния капацитет

Вероника Шербанова 20 октомври 2013 в 12:58 2382 3

Огнян Герджиков. Снимка: БГНЕС, архив
Огнян Герджиков. Снимка: БГНЕС, архив

Normal 0 21 false false false BG X-NONE X-NONE

Сегашните и предишните законотворци не са добри – много бързат и нямат нужния капацитет. Това заяви назначеният за председател на възстановения Консултативен съвет по законодателството към парламента Огнян Герджиков пред bTV.

На принципа “чули-недочули” народните представители приемат редица закони. В предишното Народно събрание приеха капиталът на ООД да е минимум 2 лева. Чули са, че в много страни е така, ама не е точно така, там има редица други обстоятелства. После се видя, че последиците са катастрофални, обясни Герджиков.

Сегашните управляващи пък приеха единодушно на правна комисия проекта за т.нар. абсолютна давност за вземанията. Това решение също е катастрофално и в него има нещо популистко. Това е един тумор, а те вместо да изрежат внимателно, решават да изкормят целия човек, посочи той.

За заемането на поста председател във възобновения Консултативен съвет Герджиков бил поканен от председателя на парламента Михаил Михов. Покани ме първо на кафе преди няколко месеца. Аз обаче не бях във възторг, защото не исках да се натоварвам с допълнителни ангажименти. Покани ме пак след 15-20 дни и аз си казах, че след като постоянно критикувам законите, мога да съм полезен и да участвам в подобряването им, допълни Герджиков.

Консултативният съвет по законодателство няма да има силата да променя законите, а само ще прави аргументирани становища. Те ще се дават на ръководството на парламента, което може да се съобрази с тях или не по свое усмотрение. Ще даваме юридически съвети – да няма двусмислие, да няма противоречие с действащи закони, обясни Герджиков.

Жалко, че в политиката и парламентарния живот у нас все има някакви игри – гласуване с чужди карти, кворуми, вотове на недоверие. Така се сваля нивото на парламента, натрупва се омраза и противопоставяне. Това не е нормално. Всички ние сме в една лодка, която се пълни с вода. Опозицията трябва да е коректив за властта, но не и спирачка за развитието на държавата, коментира бившият председател на парламента по времето на Симеон II.

В началото на август председателя на Народното събрание Михаил Миков обяви, че ще закрие Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) и ще открие звено, което да оценява ефекта от законодателството. Това може да е консултативният съвет, закрит по време на управлението на ГЕРБ, посочи той тогава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews