Новият министър "за" забавачка за 4-годишните

Александра Маркарян 01 юни 2013 в 13:37 3111 7

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов

Мисля, че 4-годишните трябва да ходят на предучилищно обучение. Това заяви новият министър на образованието проф. Анелия Клисарова пред "Стандарт".

Тя не уточни дали е "за" това обучение да е задължително или по желание на родителя за децата от 4-годишна възраст, но призна, че в момента няма условия за това в големите градове, където има недостиг на места в градините.

В момента то е задължително от навършване на 5 г. В проектозакона за предучилищното и училищното образование на предишния екип на образователното министерство беше заложено задължително обучение от 4-годишна възраст. Въпреки протестите на родители той беше приет на първо четене от 41-то Народното събрание, но окончателното му гласуване и влизане в сила бе осуетено от предсрочното разпускане на парламента.

Същият проект на закон ще бъде гласуван и от 42-то Народно събрание, тъй като бе внесен в деловодството на Народното събрание на 31 май от един от авторите му и зам.-министър на образованието в кабинета на ГЕРБ Милена Дамянова и още 14 депутати.

Министър Клисарова потвърди още веднъж, че планира промяна в изчисляването на бюджетите на училищата. Сега те получават делегирани бюджети, които зависят от вида училище и броя на учениците.

"В програмата на БСП предвиждаме оптимизация на делегираните бюджети. Евентуално ще се въведе такъв коефициент, че бюджетът да не зависи само от броя ученици. Не може само те да водят средствата след себе си. Нека мотивираме по определен начин училищата с по-висок рейтинг. За училищата в специални райони, където много трудно се работи, пък е редно да има друг коефициент (и сега, впрочем, за тях има финансиране на различен принцип). Защото от субсидията на базата на брой ученици печелят само големите и елитни училища. Трябва наистина да дадем уважение и на онези хора, които работят в по-трудна среда", каза Клисарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews