Новият министър "за" забавачка за 4-годишните

Последна промяна на 01 юни 2013 в 13:37 2483 7

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов

Мисля, че 4-годишните трябва да ходят на предучилищно обучение. Това заяви новият министър на образованието проф. Анелия Клисарова пред "Стандарт".

Тя не уточни дали е "за" това обучение да е задължително или по желание на родителя за децата от 4-годишна възраст, но призна, че в момента няма условия за това в големите градове, където има недостиг на места в градините.

В момента то е задължително от навършване на 5 г. В проектозакона за предучилищното и училищното образование на предишния екип на образователното министерство беше заложено задължително обучение от 4-годишна възраст. Въпреки протестите на родители той беше приет на първо четене от 41-то Народното събрание, но окончателното му гласуване и влизане в сила бе осуетено от предсрочното разпускане на парламента.

Същият проект на закон ще бъде гласуван и от 42-то Народно събрание, тъй като бе внесен в деловодството на Народното събрание на 31 май от един от авторите му и зам.-министър на образованието в кабинета на ГЕРБ Милена Дамянова и още 14 депутати.

Министър Клисарова потвърди още веднъж, че планира промяна в изчисляването на бюджетите на училищата. Сега те получават делегирани бюджети, които зависят от вида училище и броя на учениците.

"В програмата на БСП предвиждаме оптимизация на делегираните бюджети. Евентуално ще се въведе такъв коефициент, че бюджетът да не зависи само от броя ученици. Не може само те да водят средствата след себе си. Нека мотивираме по определен начин училищата с по-висок рейтинг. За училищата в специални райони, където много трудно се работи, пък е редно да има друг коефициент (и сега, впрочем, за тях има финансиране на различен принцип). Защото от субсидията на базата на брой ученици печелят само големите и елитни училища. Трябва наистина да дадем уважение и на онези хора, които работят в по-трудна среда", каза Клисарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2013 в 23:00

Тази е тъмночервена!!!!

Легален начин да се финансират Частните Комуничестически училища!!!


Защо трябва да плаща един данъкоплатец от Свищов например, образованието на някое новобогаташче от София в Дрита...и да спонсорира училищния бизнес на номенклатурата.

01.06 2013 в 22:55

Не,че,ама... май една партия ще се докаже добра в подривната от колкото в управленската деиност.

01.06 2013 в 22:52

ООО Бъдете сигурни, че постижения ще има и то какви??

най- добрите художници, най -добри резултати на външно оценяване, най -четящите деца, най- талантл. спортисти....ако всичко това не помогне да се получат парите, ще се притече на помощ и Педагогиката на Монтесори, а може и Waldpädagogik

Тръгне ли веднъж да тече от държавните пари, на всички им се услажда!!!!

А който иска да се еманципира от българското образование и децата на ,,простолюдието"- Да си плаща!!,
иначе ще стане като със сметките за ток:Енергийна Мафия, а скоро и Образователна Мафия

01.06 2013 в 22:12

Абе това е цялата идея - да прелеят още пари от държавата към частниците, с псевдоблагородна фразеология...комунетата вече 22 година само с това се занимават, прехвърляне на активите в своите джобове...и да не си прави някой илюзията, че и това същество ще прави нещо различно...а това дето се чували гласове децата да бъдат взимани от родителите още от 4 годишна възраст, по-добре направо да ги отглежда държавата и да ги дават на родителите само в събота и неделя, както е в Северна Корея, хахаха...

01.06 2013 в 21:51

Не съм сигурна дали новината горе е преразказ на интервю, или е преразказ на преразказ на интервю. Днес четох интервю на проф. Клисарова в "24 часа", в което тя е конкретна - дала е за преглед закона, забавачката за 4-годишни да е по желание на родителите, а парите за средните училища да се дават не само според броя на учениците, но и според постиженията им. В друг преразказ на въпросното интервю в "Стандарт" пише, че проф. Клисарова била 2 години ректор на МУ - Варна. Да уточня - не 2 години, а два мандата. И управляваше университета елегантно и интелигентно. Преди няколко дни пак подобни "цитати" бяха разпространили "инфо", че министърът бил "за" задължителното изучаване на майчин език. В днешното интервю за "24 часа" става ясно, че нищо подобно не е казвала. Моля, проверявайте и цитатите и информациите, защото е напълно възможно - както в днешния случай с проф. Клисарова, да злепоставите, макар и неволно, някой читав човек. Оставам с уважение към редута и авторите му и пожелавам на всички успех!

01.06 2013 в 14:56

Дамянова всячески се опитваше да изкара бълг. образователна система негодна и некачествена,
докато хората повярват, че частните комун. училища Дрита, Увекинд и десетки в София предлагат качеств. образование, от една страна родителите на децата да плащат таксите затова, което и едно държ. училище предлага и десетките супер образоват. инициативи в София, а от друга без малко щеще да прокара и държавна субсидия за частн. училища, тоест за училищата на бившата Номенклатура.

А тя Дамянова е от същата комун. мая.

01.06 2013 в 13:49

Тази министърка първо да изчете безумията в сега действащите правилници и наредби преди да прави каквито и да било коментари, а за проектозакона на Дамянова да забрави! http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135543722