13% са малко! Токът поскъпва с още 4%

Николай Марченко 30 октомври 2012 в 13:48 2215 2

Ангел Семерджиев Снимка: БГНЕС
Ангел Семерджиев Снимка: БГНЕС

Цената на електроенергията ще се повиши поне с 3-4% от юли 2013 г. заради увеличение на добавката за зелена енергия, предупреди председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„Имаме едно от най-либералните законодателства за присъединяване на ВЕИ-та (възобновяемите енергийни източници) към мрежата и работата им в мрежата. Това доведе до бум в присъединяването на фотоволтаични централи през месеците май–юни“, обяви шефът на регулатора.

 Цената нямало как да се намали

Въпреки че по тази причина от юли т.г. токът вече поскъпна с рекордните 13%, Ангел Семерджиев смята, че е редно и въведената наскоро такса за достъп до мрежата, която плащат производителите на зелена енергия, да стане постоянна. Според него предстои в рамките на половин година да се направят точни разчети и е възможно тя да поевтинее.

"Няма как да се коригира крайната цена заради една част от инвеститорите, които точно в този момент са решили да се присъединят. Догодина вече ще се отчетат реалностите, които са се случили през изминалия период, и ще се установи нова добавка за зелена енергия, която най-вероятно ще се повиши с обема, който е произведен като енергия през тази година от възобновяеми източници", добави още Ангел Семерджиев.

Според него средствата, които се получават като цена за достъп (такса достъп), трябва да има възможност да се разпределят и към крайните потребители, за да могат те да покрият изключително голямата разлика, която има в изплащането на средствата за възобновяеми източници, които са много повече от предвидените в ценовата рамка.

 ВЕИ - централите се присъединявали незаконно

Според Ангел Семерджиев обаче едва 89 мегаватчаса от близо 700 (820 според Националната електрическа компания – бел. ред.) били лицензирани от регулатора, а останалите се присъединили със санкцията на електроразпределителните предприятия (ЕРП). Той увери, в момента тече проверка дали ЕРП-тата и присъединените ВЕИ са спазили законовите разпоредби.

 „Намаляването на преференциалните цени за изкупуване на зелената енергия, които влязоха в сила от 1 юли, не важи със задна дата и енергията от присъединените дотогава фотоволтаици се изкупува на старите, по-високи цени“, успокои още председателят на комисията.

 Според него законът третира всички производители по абсолютно равнопоставен начин, независимо къде са присъединени. „Допълнителните разходи, които те предизвикват заради факта, че са решили да се присъединят точно юни месец, точно преди определянето на цените за ценовия период и не са предвидени в ценовата рамка, ще ги понесат те“, отсече за пореден път Семерджиев.

Той допълни, че дори се предвижда промяна в Закона за енергията от ВЕИ, според която, ако се установи нерегламентирано включване на ВЕИ към електропреносната система, енергията, произведена от тях, въобще да не се купува с преференции. „Те, за съжаление, хвърлят сянка и върху коректните потребители. Но повечето от тях са се присъединили при спазване на законовите изисквания”, добави той.

 Законът пази ДКЕВР и ЕРП-тата

Председателят на ДКЕВР твърди, че Върховният административен съд (ВАС) вече се е произнесъл по искането на ВЕИ-тата да се спре предварителното изпълнение. „Цената за достъпа, определена от нас, е дължима. Уреждането на отношенията между ВЕИ - дружествата и електроразпределителните дружества трябва да бъде в съответствие с действащото законодателство“, смята Ангел Семерджиев.

Допълнителните плащания, които EVN e направило в най-голям обем, предстои да бъдат компенсирани в следващия период, когато се установи точният им размер. „Оказа се, че електроразпределителните дружества са присъединили съществено по-голямо количество паркове към 1 юли и те са успели да влязат в експлоатация с разрешение за ползване. Повечето от тях – между 20 и 29 юни“, поясни шефът на комисията.

Според Семерджиев всички паркове, които са успели да влязат според закона, имат право на преференциална цена. Електроразпределителните дружества изплащат тази преференциална цена, а EVN вече е изплатила тези суми в следствие на валидно разрешение за ползване, което той е проверило. „EVN е изплатило тези суми в следствие на валидно разрешение за ползване, което той е проверило. Тези производители имат право на тези плащания“, добави Семерджиев.

Производителите на енергия от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) протестират почти всеки понеделник срещу таксата, като подчертават, че ги фалира. Левон Хампарцумян в качеството си на председател на Асоциацията на банките в България вече уведоми с писмо премиера Бойко Борисов за евентуалното дестабилизиране на банковата система, след като в сектора са раздадени кредити за около 2 млрд. лв., които вече не могат да се изплащат в срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови