ВЕИ производители отново на протест (обновена)

22 октомври 2012 в 07:38 2017 0

5-ти протест на производителите на зелена енергия. Снимка: Сергей Антонов
5-ти протест на производителите на зелена енергия. Снимка: Сергей Антонов

Около 100 производители на зелена енергия излязоха на пети по ред протест срещу въведената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране такса "достъп" до електроразпределителната мрежа.

За пореден път те настояха, че цената за достъп до мрежата е дискриминационна и незаконосъобразна и поискаха да се отмени решението на държавния регулатор, което отнема между 10% и 39% от приходите им и ги насочва към трите електроразпределителни дружества.

Протестът започна пред сградата на ДКЕВР и продължи с шествие до Министерския съвет и Представителството на Европейската комисия у нас.

ВЕИ производителите ще изпратят и писмо до Европейската комисия, за да я уведомят за нарушенията на европейското законодателство с въведената в средата на септември такса "достъп". 

Производителите на зелена енергия заведоха и дела във Върховния административен съд. Очаква се гледането им да започне в края на ноември.

Преди месец председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обясни, че таксата се налага заради голямото количество фотоволтаици, което много натоварва енергийната система. 

Таксата дори е по-малка от необходимата за покриването на тези непредвидени разходи, които по предварителните данни са поне 280 млн. лв. 

"Допълнителните разходи в момента са за сметка на тези, които ги предизвикват. Ако „таксата достъп“ отпадне, от 1 юли догодина пак ще се стигне до поскъпване на тока. Таксата е временна и ще остане в сила до покриването на непредвидените разходи“, каза Семерджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!