Крило в „Движение БГ“: Ръководството ни прави политически хермафродити

Елица Мартинова 08 август 2013 в 11:56 13043 31

"Движение България на гражданите", Снимка: БГНЕС

Ново крило е учредено в рамките на партия „Движение България на гражданите“ в края на юли, научи OFFNews. Дискусионният клуб “Граждани за промяна“ е създаден от партийни членове, които не одобряват политиката, водена от ръководството на „Движение БГ“.

Координатор на новото крило е Кристиян Гочев – адвокат и член на столичната структура в „Подуяне“. По думите му в декларацията на новосъздаденото крило са се подписали 2/3 от членовете на партийните структури в София.

Пред OFFNews той подчерта, че клубът не цели разцепление на формацията, а се стреми да подобри диалога между ръководството и структурите на партията.

„Ние сме хората на протестите в партията. Искаме да се преодолее задкулисието, което протестиращите искат за цялата страна. Искаме да има почтеност и автентичност към избирателя. Ние сме като имунен организъм в партията, нас ни обединява идеята за гражданско представителство в политиката“, обяснява координаторът на Клуба.

Гочев твърди, че Националния съвет на „Движение БГ“ остава глух за гласа на членовете и симпатизантите. По думите му ръководството налага авторитарно-надменен стил на управление, който в крайна сметка е в ущърб за самата партия. Според Клуба лидерът в оставка Меглена Кунева "се повлиява от съветите на близки свои хора в ръководството".

„С поведението си ние създаваме впечатление за политически хермафродитизъм, за котерийно-интригантски характер на ръководството, за аристократична недостъпност и надменност. За нас гласуват същите български граждани, които гласуват за останалите партии. Ние сме национална партия, а не съсловна“, подчертава Гочев.

От Клуба задават към ръководството следните въпроси: „Защо и как ДБГ бяхме първите, които се срещнахме с новопосочения премиер; Защо подкрепихме кандидата на БСП във Варна; Защо необяснимо толкова много хора отидоха на работа във високи постове в правителството, след като сме опозиционна партия?“

Според недоволните членове партията губи своята автентичност заради поведението на ръководството си.

От Клуба настояват „Движение БГ“ да направи задълбочен анализ на „незадоволителните“ си резултати след 12 май. Според Гочев главен виновник за неуспеха на ДБГ е координационният секретар Калин Томов, който е закъснял с учредяването на софийските структури.

Друго искане е създаването на областни структури, които да подобрят общуването между общинските и районни организации с централата на партията.

Новосъздалото се крило атакува и принципа, според който председателят на партията назначава Националния съвет. Според Гочев ръководството трябва да се предлага и избира от партийните членове.

Координаторът на Клуба отправи покана за диалог към лидера в оставка на „Движение БГ“ Меглена Кунева. Той коментира, че подорганизацията е уведомила партийната централа за съществуването си, но оттам не е последвала реакция. 

OFFNews потърси за позиция ръководството на "Движение БГ". Оттам категорично отхвърлиха обвиненията на Кристиян Гочев и уточниха, че според тях в неговия случай става въпрос за "лични кариерни амбиции и опит за изнудване". Публикуваме без редакторска намеса официалния отговор на партията:

От Ръководството на Движение България на гражданите са озадачени от позицията на г-н Гочев по няколко причини. На първо място, още след изборите започнаха отчетно-изборни събрания в цялата страна, на които се прави анализ на първата година от създаването на партията, вкл. и по отношение на участието ни в предсрочните парламентарни избори. Освен това върви и кампания по излъчване на кандидати за членове на ръководството на Движението и всеки може да номинира кандидати, включително да направи самономинация. Второ, именно за да има достатъчно време за пълноценен и реален вътрешнопратиен диалог за развитието на партията, за обсъждане на промени в устава, за предложения за ръководство и т.н., националната конференция беше насрочена за 21 септември, а не за юли. Трето, лидерът на партията Меглена Кунева и всички членове на НС провеждат постоянни срещи с актива на партията и структурите, вкл. и в София по горните теми.
  Обръщаме внимание, че онлайн форумът на партията предоставя платформа за обсъждане на всякакви теми, а големи решения като това какво точно ще е участието на движението в реформаторския блок и дали той ще прерасне в предизборен в едни предсрочни избори, ще бъде взето на националната конференция през септември. 

Ние, в "Движение България на гражданите", сме обединени от ценности и именно по тази причина уставът допуска възможност в член 7 за създаване на дискусионни клубове в рамките на партията. В секретариата на НС бяха получени програмни документи за създаване на такъв клуб, но към декларацията не е приложен списък на подписалите членове. В този смисъл за нас казаното от г-н Гочев за броя на подписалите членове е меко казано спекулация. Изявленията на г-н Гочев на практика подменят принципите на декларацията и в този смисъл ние го възприемаме като негова лична акция.

От ръководството са категорични, че няма да проявяват търпимост към следването на лични кариерни амбиции за сметка на ценностите и принципите на движението, нито да толерират каквито и да е прояви на нарушаване на устава на партията и уронване на престижа й. Г-н Гочев би могъл да се самономинира за член на ръководството, но с изявлението си показва озадачаващо предпочитание към похвати, извън устава и демократичните процедури, на които всички наши членове следва да държат. От движението подчертават, че случаят Каназирева би трябвало да е достатъчен знак, че във формацията изнудване не се толерира и подобни действия са категорично неприемливи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews