Човек на Кунева става зам.-министър на финансите

Елица Мартинова 03 юни 2013 в 14:24 5782 8

Меглена Кунева и Людмила Елкова Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева и Людмила Елкова Снимка: БГНЕС

Близката до лидера на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева Людмила Елкова е най-вероятната кандидатура за зам.-министър на финансите, съобщиха днес от ръководството на Движението.

Прошко Прошков от националния съвет на партията обяви, че на партийно заседание миналата седмица Елкова го е информирала, че води преговори за заместник на финансовия министър Петър Чобанов.

От ръководството на партията настояли тя да подаде оставка като член на партията и Елкова се съгласила.

"Личното ни мнение за Людмила Елкова е, че тя е прекрасен експерт и изключителен човек. Ние обаче неслучайно заявихме, че ще бъде опозиция на този кабинет. Проблемът в него не са експертите а моделът, начинът, по който правителството бе съставено и подкрепено в парламента. То е заченато в грях, от утробата на старото номенклатурно управление", заяви Прошков.

От "Движение БГ" са категорични, че зад програмната фасада накабинета се крият интересите на левицата.

"Ние няма как да подкрепим подобно правителство по никакъв начин. Ето защо се обърнахме към всички наши членове и симпатизанти с призива, че ако участват в каквито и да е експертни разговори, трябва да го правят от собствено име, а не от името на партията", коментира Прошко Прошков. 

Людмила Елкова е сред най-доверените хора на Меглена Кунева и бе зам.-председател на "Движение България на гражданите". Тя бе една от знаковите фигури в редиците на бившия еврокомисар. Самата Кунева неведнъж е изтъквала гордостта си, че работи с Людмила Елкова.

Силно впечатление по време на предизборната кампания направи фактът, че заедно с друг близък до Кунева човек - Йонко Грозев, Елкова не оглави нито една листа на "Движение БГ". От ръководството на партията обясниха, че решението е било изцяло на Елкова и че тя "ще остане и ще помага на партията по други начини".

Бившият зам.-председател на "Движение БГ" не е единственият кадър в кабинета, който поддържа близки отношения с Меглена Кунева. Новият правосъден министър и вицепремиер Зинаида Златанова също се свързва с лидера на "Движение БГ". Кариерата на Златанова е в сферата на европейските институции и преговорите на България за членство в ЕС. По тази причина името й често се свързва с първия български еврокомисар Меглена Кунева.

Людмила Елкова е завършила „Право“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Дългогодишен служител на Министерство на финансите. В периода между 2000 и 2002 година заема длъжността експерт. Занимавала се с изготвяне на промени в данъчното законодателство и хармонизирането му с правото но ЕС. От 2002 до 2009 година е Директор на дирекция „Данъчна политика". Дейността й е свързана с изготвяне на данъчно и счетоводно законодателство и прогноза и анализ на приходите в държавния бюджет. В преговорния процес на присъединяване към ЕС е ръководител на работна група 10 - "Данъчна политика". Била е член на съвета на директорите на “Българска фондова борса“ АД между 2003 и 2010 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews