Кунева: БСП завзеха и лявото, и дясното. Реформаторският блок ще им се противопостави

Елица Мартинова 16 юли 2013 в 07:00 6611 31

Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС
Меглена Кунева, Снимка: БГНЕС

"БСП замести "дясното" в страната, като му даде своя собствена версия. Накрая всички ще са загубили. Това ще значи, че в последните години дясното не е имало своите разумни очертания и своите динамични предложения. Ето затова е необходимо да има реформаторски блок."  Това заяви в интервю за OFFNews председателят в оставка на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Г-жо Кунева, на какъв етап са преговорите за дясно обединение, които анонсирахте в края на юни.

Нека да кажем, че това още не са преговори, а са разговори. Преди да започнем преговорите трябва да установим взаимно доверие и полезност във всяка стъпка, която правим. Второ, трябва да набележим теми, по които имаме една цел и виждане кога във времето могат да се постигнат.

Не бива да се колебаем в това да дадем достатъчно време на този подготвителен период. Трябва да покажем, че не се прави нещо, просто за да се съединят едни проценти, а за да има качествено нова политическа ситуация в България.

Всичко това е свързано с много разговори с наши членове. Има да заздравеят много рани от миналото, има необходимост от надежда, че във време, в което в България всичко се разделя и руши, има група хора, които могат да започнат друг тип отношения.

Освен този партиен разговор, за нас е важно в това, което изграждаме като среда, да има запазено пространство за организирани и неорганизирани хора - за хора, които са част от различни неправителствени организации, и за отделни личности.

Само тогава можем да кандидатстваме за политическа иновация. Дотук свършеното не е малко - събрахме се, разпознахме се, тази платформа остава отворена.

Казахте, че има нужда да изградите взаимно доверие, а то се нуждае от време. В какви времеви хоризонти смятате, че може да приключат първоначалните разговори и да започнат официалните преговори?

Понякога събитията карат участниците в процеса да се забързат. Дължим си време, след като толкова дълго сме чакали да се случи обединение на близкомислещи хора. Нека стабилността на тази идея сега да е наша основна задача. Партиите трябва да отстъпят една крачка назад и да дадат възможност на обществото да се развива там, където доскоро партиите бяха завзели всичко.

Парадоксално, но БСП успява да прояви подобна гъвкавост. Те отстъпиха от лявата си заявка и дадоха възможност на политици, които се родеят с дясното, да заемат това пространство. Подобен тип иновационно решение го предложи левицата, за съжаление.

Задачата на Вашия блок не е лесна. От една страна се стремите да покажете решителни действия, а от друга - стъпвате предпазливо, за да не разочароват петте преговарящи партии собствените си избиратели. Как ще се справите с този натиск?

Нищо не може да замести директния разговор с хората. Затова и поисках да задържим нашето Национално събрание, защото искам да е дълбоко, да е истинско. Да имаме време да си кажем всичко. Да дадем повече самостоятелност на местните ръководства.

Когато за теб са гласували определен брой хора, както е в нашия случай - 117 000 души, за мен това са най-важните 117 000. Никога не бих прескочила мнението и очакванията им, но съм твърдо убедена, че обединение, не на проценти, а на критична маса от хора, които искат едно и също, е крайно необходимо на България днес.

Иначе БСП ще продължи да се опитва да играе и лявото, и дясното в България, както прави в момента. Всъщност, БСП замести дясното в страната, даде своята версия на дясното. Казвам "дясно" съвсем условно, защото при нас има и зелени, аз самата по убеждение съм в център-дясно и не виждам нищо странно в това обединение.

Получавате много критики, че в обединението влизат партията на Корман Исмаилов и "Зелените". Как ще отговорите на това?

Формата така, както бе създаден, бе по покана на ДСБ и аз не смятам, че изключването на партии, които вече са започнали участие в реформаторския блок, е добър старт. А и не виждам защо ПП "Зелените" да не участват. Всъщност техните искания бяха съвсем разбираеми. Нима ние не сме за запазване на природата, нима не сме за това да няма нелегално строителство, нима не сме за това да няма качествено строителство. Защо трябва да отблъскваме хора, които в тези области мислят по идентичен начин?

Аз не съм зелена, но това, което те се опитват да спрат на Иракли, е и моя позиция и не виждам нищо странно в това.

Тази закотвеност към партиите, в техния традиционен смисъл от 19 в., ми се струва доста условна в динамиката на съвременните комуникации. Пак казвам, абсурдно е да даваме възможност на БСП да играе и ляво и дясно. Те се оказват далеч по-гъвкави. Само че когато се прави на този начин, то намирисва по-скоро на неясни уговорки, отколкото на прагматизъм.

Позицията на БСП, която демонстрира дясна политика, е изключително странна и удря техния електорат, а и десния. Накрая всички ще са загубили. Това ще значи, че в последните години дясното не е имало своите разумни очертания и своите динамични предложения.

Сигурно някои от нашите симпатизанти няма да са съгласни за всичко със "Зелените". Ще ви помоля да го преглътнете, скъпи приятели, защото когато става въпрос за Иракли, нека видим истината в очите и да разберем, че "Зелените" имат право. Ако в други области не сме съгласни, можем да се съгласим да не се съгласим, важното е да останат мостове и да продължим да си говорим.

Тази "чистото на расата", която непрекъснато се наслоява - кой я формулира, кой говори от името на десните? Всъщност от името на десните говори г-н Орешарски.

Направи ми впечатление, че въпреки избора на нов лидер СДС отсъстваха от пресконференцията. Защо? Включени ли са те вече в разговорите?

СДС има публичен път да изрази своето становище, да представи кандидатура и виждания. Разбира се, става дума за съвместимост и доверие, а това е процес. Пожелавам на всеки, който иска да се променя, да има силата да го направи.

Тоест това е условието - СДС трябва да се променят?

Те трябва да разпознаят ценностите на петте партии, които са заедно в реформисткия блок и да изразят доверие към тях. В момента, когато го направят, вероятно ще има разговори и с тях.

Разбрах, че още тази седмица ще внесете предложенията за промени в Изборния кодекс в НС. Смятате ли, че наистина е възможно те да бъдат подкрепени или поне партиите в парламента да заимстват идеи?

Надявам се.

Одобрявате ли инициативата на Мая Маналова, която всеки четвъртък се среща с граждански организации, за да изслуша техните предложения?

Забелязвам усилията и смятам, че това са стъпки в правилната посока. Но тези срещи не трябва да са просто терапевтични за обществото. Ако няма резултат от тези срещи, те ще разочароват още повече хората. Ние сме обрасли в съвети, в стратегии, които имат един общ знаменател. Никога не става ясно дали тези стратегии се изпълняват и дали тези съвети какво са успели да променят.

При нас събирането с неправителствени организации е упражнение за изпускане на парата, а не начин да вземеш това, което те могат, това, за което ти не си се сетил. Не трябва да е на принципа на Кашпировски - "Спокойно, спокойно, вие сте чути".

Самата Манолова неведнъж каза, че не се ангажира със срокове за приключване на тези консултации, това не размива ли много сроковете за тези иначе спешни промени.

Това навежда на мисълта, че става въпрос за тупкане на топката и за неискреност. На практика те водят преговори с обществото, но как се отчита дали са успешни?

Според мен тази психотерапевтика е начин за купуване на време. Колко и дали протестират хората - очевидно за управляващите няма значение. По някакъв начин няма значение и за ГЕРБ. Може би затова хората на улицата решиха да изиграят ролята на опозиция.

По отношение на управляващите - това тяхно желание да заместят и лявото, и дясното, в крайна сметка им изигра лоша шега. Не могат да бъдат. Трябва да си изберат какво да бъдат. А така са кентавър - глава на човек, тяло на кон. Това е митология обаче, а в природата кентаври няма. И впрочем, в митологията кентавърът е много подло животно, на което не трябва да се вярва.

За БСП протестите нямат значение, защото те изначално не уважават хората. Ако след следващите избори БСП са опозиция, те няма да могат да искат чиято и да е оставка, каквото и да направят управляващите. Защото сега, когато просто е направено нещо абсолютно неприемливо - непрозрачен избор, те казват "не ни интересува". Оставката е затова, защото постъпиха несправедливо и неправилно и тук не се мисли колко би могло да свърши правителството, какво би могло да стане, ако... Всички тези въпроси са валидни но това е все едно лекар да направи огромна грешка и да не го уволнят, защото няма кой да управлява на следващия ден. Защо това, което е валидно за всяка друга професия, не важи в политиката?

В събота от ДПС намекнаха, че  кабинетът ще се оттегли  най-рано през май догодина. В неделя пък казаха, че в рамките на един управленски мандат са възможни различни правителства. Същевременно от ГЕРБ обявиха, че ще търсят диалог с управляващите. Как тълкувате тези изказвания?

Това е, може би, покана за танц. В предишния парламент сме виждали такава коaлиция и то не по големите теми на страната, а за назначения, при разпределяне на квоти.Бих била приятно изненадана, ако имат обща позиция за образованието, например, и изобщо не бих била изненадана, ако се разпределя власт. Ето затова е необходимо да има реформаторски блок, защото каквото и да става, ако има един, който да държи нормалния тон и приличието в парламента, лека-полека картината ще започне да се променя. А и няма нужда БСП да играе и ляво, и дясно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!