Кабинетът стяга бежанския лагер край Пъстрогор

Юлиан Христов 18 април 2012 в 10:00 3012 0

Близо 1 млн. лв. отпуска кабинетът за да бъде пуснат в експлоатация центърът за бежанци в с. Пъстрогор.

Лагерът трябваше да заработи още през януари, когато сградата официално получи Акт 16 и беше оборудвана изцяло. Парите, които днес трябва да отпусне кабинетът, са за издръжка на центъра и за заплащане услугите на преводачи, които ще бъдат наемани при необходимост. От правителствената пресслужба обаче не уточняват кога ще заработи центърът.

Капацитетът на лагера е около 300 души. В него ще бъдат настанявани тези чужденци, които са заявили, че искат статут на бежанец. Хората там ще бъдат на свободен режим, а охраната ще се грижи единствено за сигурността им. Стаите са с по 6 легла, а в сградата има зала за отдих и забавление, помещение за гледане на телевизия, библиотека, както и стая за деца с играчки. В задния двор на центъра има спортно игрище, а до него – детска площадка.

Забавянето в откриването на центъра е свързано с откритите нарушения в някои от обществените поръчки при строителството му, заради което тогавашния директор на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев беше уволнен. Заради нередности през 2010 г. целият персонал на центъра, начело с директорката Иванка Дякова, също бе освободен от работа.

С промени в нормативната уредба миналата година кабинетът реши бежанците, заявили че искат гражданство, да бъдат настанявани в центрове от открит тип. Досега те бяха настанявани в местата за временно задържане на нелегални имигранти. Сега, чужденците, които са заявили желание да получат бежански статут, ще бъдат настанявани директно в регистрационно-приемателни центрове за бежанци при Държавната агенция за бежанците.

До този момент обаче няма подобен център, който да функционира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови