И БСП ще връща България на хората

Елица Мартинова 09 април 2013 в 15:04 3161 2

Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Снимка БГНЕС/архив
Сергей Станишев и Пламен Орешарски. Снимка БГНЕС/архив

„Да върнем България на хората – свободна, перспективна, социална“, гласи предизборното мото на БСП за предстоящата предизборна кампания. То бе представено на пресконференция във вторник.

Под звуците на характерната за левицата българска естрада БСП обяви управленската си програма. Приоритетите на партията бяха представени от кандидат-премиера на левицата Пламен Орешарски.

Програмата се основава на 11 точки:

1. Активна икономика и предвидима бизнес среда, която според БСП ще се постигне чрез активно участие на държавата в икономиката и увеличаване на държавното участие в структуроопределящите отрасли. По-важните цели, предвидени от левицата, са: създаване на предвидима бизнес среда, старт на 10-годишна програма за въззраждане на индустрията; засилване ролята на Българската банка за развитие като основен инструмент за развитие; рестартиране на АЕЦ „Белене“

2. Дигитална България – цел, която включва следните задачи: пълна "електронизация" на институциите, внедрено електронно правителство, прозрачност върху управленски и законодателни решения, цифровизация на публичните търгове, достъп до интернет,

електронно здравеопазване и електронно правосъдие.

3. По-високи доходи и заетост. От „Коалиция за България“ обещават да разкрият нови 250 000 рабтни места и да осигурят реализация за младите висшисти.

4. Ниски данъци и семейно облагане. Ако спечели изборите, БСП ще работи за справедлив принцип на семейно подходно облагане и премахване данъка на около 1000 000 българи. Левицата предвижда да въведе нулева данъчна ставка за минималната работна заплата, 10% ставка за доходите до 4500 лв. и 20% облагане за месечни доходи над 4500 лв. Според изчисленията на левицата след промените 1 000 000 ще престанат да плащат данъци.

5. Контрол върху монополите, обещават още в прдизборната си програма БСП. Столетницата ще се старае да разбие изкуствено създадените монополи чрез по-строги регулации. В програмата на левицата е залегнала и идеята за по-ниски тарифи за ток до определено ниво на потреблението.

6. Стимули за отглеждане на деца също е сред приоритетите на БСП. Те обещават да постигнат това чрез увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст до размера на минималната работна заплата, увеличаване на детските добавки и еднократната помощ при раждане. Важен акцент в този приоритет е създаването на стимули за отглеждане на деца в неравностойно положение.

7. Подкрепа за възрастните и слабите, обещават още от левицата. Те са категорични, че през следващия мандат трябва да се въведе на практика швейцарското правило за индексация на пенсиите, което е в сила и сега, но не се изпълнява в действителност.

8. Секторът на здравеопазването също е намерил място в управленската програма. Основната задача, която си поставят социалистите, е реформа на НЗОК, която да гарантира, че парите в нея ще се използват само по предназначение.

9. Екипът на Сергей Станишев предвижда важни задачи и в областта и наука и образованието. БСП обещава да осигури справедлива издръжка в държавните и общинските училища и подкрепа на училищата в малките населени места.

10. Приоритет за евентуалното правителство на БСП ще са инвестициите в земеделието, като акцентът ще е помощта за дребните и средни производители.

11. В последната точка на програмата си БСП обръща внимание на околната среда и обещават, че ще работят за опазването й.

„Ние сме партия, която умее да се променя в името на България. Тези избори не са обичайни, не са просто за това коя партия ще бъде водеща в управлението. Те са съдбовни за България. Всички ние трябва да изберем пътя на развитие на България. Има две прости и ясни алтернативи. Или управление на партия ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов, с министър на вътрешните работи Цветан Цветанов или програмно правителство, на чело с Пламен Орешарск, което се ползва широка парламентарна подкрепа. По мое мнение само то може да промени посоката на развитие на България, да даде икономически растеж и социална справедливост. Никой друг, освен „Коалиция за България“, не може да свали ГЕРБ от власт“, обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews