Галеви били длъжни да посочат новия си адрес

Юлиан Христов 01 юни 2012 в 11:52 1400 0

Осъдените братя Галеви - Ангел Христов и Пламен Галев, на 4 и 5 години затвор. Снимка: БГНЕС
Осъдените братя Галеви - Ангел Христов и Пламен Галев, на 4 и 5 години затвор. Снимка: БГНЕС
Ангел Христов и Пламен Галев били длъжни да уведомят съда за промяната на местожителството си. Това обяснение дава пред колегите си правосъдният министър Диана Ковачева по време на последното правителствено заседание. Обяснението идва след настояването на премиера Борисов случаят с т. нар. братя Галеви "да се изговори, да го знаят хората, за да не се налага да влизат в спор вътрешно министерство, прокуратурата, съдии и други". От обясненията на Ковачева излиза, че до този момент правителството не било наясно с постановената мярка за неотклонение на дупнишките бизнесмени. Правосъдният министър обяснява:

Това, което ние научихме от това решение и не знаехме до този момент, е във връзка с мярката за неотклонение на братя Галеви, а именно – до този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 хиляди лева за всеки от тях. Оказва се обаче, че през декември 2010 година по искане на защитниците на братя Галеви с определение Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от "парична гаранция" в "подписка" за всеки един от тях.  

Ковачева обяснява на министрите, че след това решение на съда от преди две години, внесената гаранция от двамата подсъдими е трябвало да бъде освободена от държавата. В същото време обаче, най-леката мярка за неотклонение предполагала двамата да уведомят съда при промяна на местожителството си.

Министър Ковачева обяснява, че министерството е отправило питане към Върховния касационен съд за противоречивата практика при постановяването на мерките за неотклонение.

На заседание на кабинета в началото на май заместничката на Ковачева Деница Петкова обяснява, че при постановяване на осъдителна присъда съдът би трябвало автоматично да измени мярката за неотклонение в по-тежка. „Това не е установено с императивни задължителни норми, но има възможност и е логично, при положение, че се постановяват такива наказания, да бъдат задържани“, обясни тогава пред министрите Петкова. Според нея това може да бъде регламентирано с указания на главния прокурор до всички прокуратури в страната и когато има осъдителна присъда прокурорите задължително да искат промяна в мярката за неотклонение.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев вече излезе с мнение по въпроса. Според него подобно решение би било в противоречие на презумпцията за невинност до доказване на противното и докато процесът на приключи и на последна инстанция, вината на подсъдимия не е е доказана, за да бъде искано неговото постоянно задържане.

На 3 май ВКС осъди на по пет години двамата бизнесмени, като ги призна за виновни за организиране на престъпна група. С това решение беше потвърдена присъдата на Софийския апелативен съд, който обаче първоначално даде седем години затвор за Пламен Галев. От излизането на решението на ВКС двамата са в неизвестност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови