Борисов хока зам.-министър: А аз сега какво да кажа на хората за братя Галеви?

Юлиан Христов 11 май 2012 в 11:52 1998 0

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов е поискал от правосъдното министерство да даде обяснение за механизма, по който Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като братя Галеви, са останали на свобода, след като им е прочетена осъдителна присъда. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на кабинета, на което премиерът разговаря със зам.-министъра на правосъдието Деница Петкова.

"Вие сте много по-веща, защото сте един от най-добрите съдии. Така че аз нямам предложение, а искам хората като си зададат елементарния въпрос защо братя Галеви са осъдени на затвор, а сега МВР харчи ресурс да ги търси, какъв логичен отговор би дала?", пита премиерът. Петкова обяснява, че не са необходими законодателни промени, а главният прокурор трябва да издане указания при издаването на осъдителна присъда прокурорите автоматично да искат задържане под стража.

Въпреки обясненията на зам. правосъдния министър обаче, премиерът продължава да се възмущава:

Питат ме хора: „С кой акъл търсите някого, който трябва да е в затвора?” и аз не мога да обясня, а никой не пита за съдия, прокурор, а казват: Каква е тая държава? Осъдени, прочетена присъда и, примерно, решили днес да не ходят. Не казвам, че са избягали, защото не знам, може да са избягали, но е факт, сигурно има и много такива. 

Ти ни обясни на нас всичките, аз нарочно те питам, за да ни обясниш.

Деница Петкова подробно разяснява казуса с братя Галеви на министрите. По думите й, още след като на втора инстация двамата са осъдени от Апелативния съд в София, е трябвало да им се вземе по-тежка мярка за неотклонение. "Това не е установено с императивни задължителни норми, но има възможност и е логично при положение, че се постановяват такива наказания, да бъдат задържани", обяснява Петкова. На последна инстанция обаче Върховният касационен съд няма формално основание да измени мярката за неотклонение, тъй като биха могли да бъдат обвинени, че те предварително, преди тайното съвещание, обявяват решението си.

Премиерът заявява, че иска да бъде направена пресконференция, на която всичко това да бъде обяснено. "Защото утре може да е някой убиец, който да излезе и да направи още убийства. Това хората не могат да го схванат. И в същото време дайте една пресконференция, съберете се и разяснете на обществото рисковете, ако приемем такава фундаментална, както казваш, промяна в закона", коментира Борисов. И продължава:

Спираме до тук, защото искаме да имаме прекрасни отношения със съдиите като общност. Идете, срещнете се, бъдете активни във вашата си съдебна система, прокурори, съдии. Аз го приемам, че ни информираш нас, за да го знаят колегите, но там на място с прокурори и съдии това трябва да се регулира, защото ние сега ще харчим пари, за това и утре МВР ще дойде при Министерство на финансите и ще каже – дай ни допълнително още пари, защото ние сме гонили, издирвали, търсили толкова и толкова вече с влезли в сила присъди хора. От тази гледна точка ще го говориш. Те да си преценяват, в края на краищата законът това им е отредил. Защото едно е когато говори полицай с полицай, съдия със съдия, финансист с финансист. Там, когато сте си вие, без публичност, без каквото и да било. А публично искам да обясните на хората, че това може да се случи и не е незаконно, че е станало поради тази причина, която ни обясни на нас между втора инстанция и на ВКС. Разчитам на теб това да се обясни максимум добре.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови