Експертиза по случая "Белнейски" разколебава вината на Лазар Колев

26 март 2013 в 13:51 4290 0

Лазар Колев. Снимка: БГНЕС
Лазар Колев. Снимка: БГНЕС

Експертиза по делото за смъртта на сестрите Росица и Христина Белнейски разколебава вината на единственият подсъдим Лазар Колев.

Заключението на петорната арбитражна комплексна експертиза е, че събраните по делото доказателства не доказват с категоричност вината на осъдения на доживотен затвор без право на замяна Лазар Колев.

Това стана ясно във вторник на заседанието по делото в Апелативния съд-Пловдив. Процесът беше върнат за ново разглеждане по указания на Върховния касационен съд (ВКС) и след искане на родителите на двете убити момичета. Върховните съдии откриха пропуски в разследването, които касаят именно събраните доказателства и експертизите.

Вещите лица, разпитани до момента пред съда, уточняват, че взетите ДНК проби от ноктите на жертвите и вагиналните натривки, които са изследвани до момента, не са достатъчно годни, за да се изготви конкретно ДНК профилиране, съобщава "Дарик". Направените през годините изследвания на извлечения биологичен материал от телата на убитите момичета в различни лаборатории в Америка, Великобритания, Австрия и България, също не дават категорични и еднакви резултати, смятат експертите. 

Последните изследвания отново не доказват с категоричност дали има съучастник в убийството, тъй като пробите са недостатъчни. Именно съмненията за съучастници беше причината родителите на двете момичета да искат ново разследване. Според тях Лазар Колев не е единственият убиец на децата им. 

Очаква се още днес делото в Апелативния съд да приключи, като съдът ще трябва да се произнесе в едномесечен срок. Лазар Колев използва връщането на делото като обжалва доживотната си присъда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови