Ден 35: Дела трябват, а не думи (видео)

Последна промяна на 18 юли 2013 в 19:13 12790 40

Шествието от Канала до Паметника Левски. Снимка: Иво Божков
Шествието от Канала до Паметника Левски. Снимка: Иво Божков

Под този призив на Васил Левски продължават протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски.

Денят, в който страната ни отбелязва 176-та годишнина от рождението на Апостола на свободата, започна с по-голямо напрежение от обичайното за последните дни.

 По-рано днес около парламента бяха арестувани няколко души, които се опитваха да провокират безредици. Трябва да се припомни, че именно на годишнината от обесването на Васил Левски през февруари се стигна до сблъсъци с полицията, след които правителството на Бойко Борисов подаде оставка.

Предпоставки за проблем имаше и на площад "Независимост", където партия НФСБ бе вдигнала сцена за концерт. След като пеещи и протестиращи се заглушаваха половин час, шествието остави закачките и тръгна към парламента. След това то отдаде почит пред Паметника на Васил Левски и се отправи към "Орлов мост". Според пресцентъра на МВР по това време на протеста е имало около 6500 души, но повечето репортери, които по това време са били на "Янко Сакъзов" говорят за около поне 20 000 протестиращи, много от които пристигнали от всички краища на страната. 

В последната си фаза шествието се завърна пред парламента, където докъм 23.00 часа все още имаше малка група протестиращи. Час по-рано бе и най-горещият момент, в който малка група младежи се опита да увлече множеството за сблъсък с полицията, но провокацията им остана без подкрепа. Така напрежението бе туширано и протестът завърши без инциденти. 

 Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

23.20 ч. - София - протестиращите се разотиват, а за това се готвят и голяма част от полицаите. Сред тях са и двайсетина служители на реда от Монтана, които се прибират у дома и утре се връщат за следващия протест. Натоварването на всички започва да минава границите на разумното, но засега няма изгледи правителството или демонстрантите да отстъпят от позициите си. 35-ият ден е към своя край. 

23.10 ч. - София - част от протестиращите се събраха около бялото пиано, на което продължават да се изпълняват популярни музикални теми. 

23.00 ч. - София - протестиращите продължават да скандират пред парламента, а стоящите в техен гръб полицаи засега не предприемат нищо. 

22.50 ч. - София - отряд на полицията напусна загражденията и тръгна към ул. "Шишман". На площада все още има около 300 протестиращи, а движението е блокирано.  "Около 20.30 часа основната част от протестното шествие се е съсредоточила около паметника на Васил Левски в столицата", информираха от пресцентъра на МВР. "В този район протестиращите са наброявали около 6500 души. Полицията продължава да охранява протестните действия", се казва още в съобщението.

22.30 ч. - София - леко покачване на напрежението - получи се спречкване между неколцина младежи оператора на бТВ, но до бой не се стигна, защото хората около тях ги разтърваха. Друга група започна да клати загражденията, но засега положението е под контрол. На площада продължава да има около 1000 души. Преди малко към парламента бе хвърлен още един клен от бира.

22.00 ч. - София - група момчета, качени на паметника на на Цар Освободител запалиха димки, а след това някой хвърли стъклена бутилка, която се разби зад загражденията. Дойдоха още полицаи и кордоните пред парламента вече са три. 

21.50 ч. - София - протестът отново е пред парламента, където са се събрали няколко хиляди души, които скандират "Мафия" и 'Оставка". Към сградата полетяха няколко домата, а едно топче с боя стигна до фасадата. Все пак няма напрежение, полицаите стоят спокойно зад загражденията. На "Орлов мост" демонстрантите се разотидоха и движението е възстановено.  

София, 21.55 часа. Хиляди протестиращи скандират "Оставка" и "Заедно" пред парламента. Снимка: Константин Павлов

21.30 ч. - София - целият бул. "Цар Освободител" е блокиран, хората скандират "Оставка"

21.18 ч. - София - първите редици отново са пред парламента, но и на "Орлов мост" остават хиляди хора 

21.10 ч. - София - множеството е запълнило всички подстъпи към "Орлов мост". Десетина конника носят портрети на Апостола и повеждат шествието към парламента. 

21.00 ч. - София - първите редици достигнаха до "Орлов мост". Тази вечер протестът е доста по-голям, в сравнение с последните няколко дни. В него участват повече от 10 000 души. 

20.45 ч. - София - протестиращите стигнаха до Театър "София" и сега завиват по бул. "Евлоги Георгиев" към "Орлов мост"

20.30 ч. - София - шествието тръгва по бул. "Янко Сакъзов", вероятно към "Орлов мост"

20.20 ч. - София - множеството стана, за да пропусне линейка, а сега започва да ръкопляска. 

Протестиращите пред Паметника Левски. Снимка: Лъчезар Ангелов

20.15 ч. - София - много от протестиращите положиха цветя пред Паметника Левски, след което всички паднаха на колене в абсолютна тишина.   

20.10 ч. - София - голяма част от протестиращите тръгват към Паметника на Васил Левски, навсякъде около парламента и катедралата "Св. Александър Невски" е пълно с полиция. 

 

Шествието минава покрай парламента. Снимка: Лъчезар Ангелов

 

Пианистът Петко Димитров свири "Одата на радостта". Снимка: Иво Божков

20.00 ч. - София - протестиращите са спрели пред парламента и скандират против правителството. До паметника на Цар Освободител е поставено пиано, на което различни музиканти изпълняват популярни мелодии. 

19.50 ч. - София - шествието вече е пред парламента и скандира 'Мафия" и "Оставка".  Хвърлен е кен с бира зад загражденията.

19.30 ч. - София - за да не се провокира излишно напрежение около концерта на НФСБ, протестиращите тръгнаха по-рано от очакваното към парламента. Множеството скандира "Оставка".  

 

 

 

 

 

 

 

 19.20 ч. - София - протестиращите освиркват певците, а организаторите от НФСБ се опитват да ги заглушат  с тонколони. На площад "Независимост" вече има няколко хиляди демонстранти.

  19.10 ч. - София - около 100 души се събраха пред пилоните до НДК за 23-ия митинг в подкрепа на правителството

  19.00 ч. - София – на стълбите пред бившия партиен дом започва концерт, организиран от НФСБ. Протестиращите призовават привържениците на партията на ТВ СКАТ да си тръгват.

 

Протестиращ носи боядисани в червено кратуни. Снимка: Лъчезар Ангелов

 

Сцената на НФСБ. Снимки: Константин Павлов

  19,00 ч. - София – протестиращите се събират на площад „Независимост“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2013 в 10:59

Ма верно ли подкрепя някой Ореховката? Ами ... той изглежда умерено интелигентен, все ще успее да им обясни ситуацията. Така, че: ОСТАВКА

19.07 2013 в 10:57

Ти за това ли не идваш? Страх те е да не те налази някой ли? Спокойно. Никой няма да пипне пухкавото ти дупе освен ако ти не си поискаш, обещавам!

19.07 2013 в 10:54

Ок, аз ще се жертвам за народа!!! Идвай и сваляй гащи. Само, да не се отметнеш хахахаха. Освен това ще бъде свирка с бонус - който е тайна за сега но мога да ти разкрия само, че ще те боли мъничко.

19.07 2013 в 09:18

еми сега нали полицията може да регистрира всички протестъри и ще се види точно колко са бе нали това искахте да се уточни броя ами тогава давайте си бързо лините данни на властите и трайко в ъгъла като излезе резултата тогава ще си говориме пак

19.07 2013 в 04:11

Добре е когато от 8 милиона 200,000 те подкрепят - повечето насилствено.
Вече всички видяхме че много пенсионери ги карат да се подписват "ЗА" фътъчков докато си попълват документите за социални помощи.

19.07 2013 в 04:09

е то на животното на сашето петров какво да му кажеш?
Някакъв дедо вчера се научил що е то фейсбучката и вече ходи и храни, пък дори не си е скрил ломския гъз. Нищо аз внучка му е видях на протеста, а после в борисовата правеше дудуци на един друсан протестиращ ....

19.07 2013 в 04:07

Еми работим в работно време ... :) Но кой каквото може помага.

19.07 2013 в 04:06

Ооо не ти трябва - разрових се малко в тая група и ми стана зле.
предимно дърти мародери и иманяри от ломско и монтана ...
Хора провали се напълно в живота си помагали усърдно да докарат България до дъното в името на родината. Уж на български пишат а коя им е родината така и не разбрах... повечето извори на пресни данни в групата са от сайтовете на алексей петров, което ме навежда на мисълта, че и "живота" е от на сашко октоподов платените.

19.07 2013 в 02:37

стига копи пейст един и същи текст 100 пъти ма

19.07 2013 в 00:25

Хаха, Димчо - дебил си.