Делото "Белнейски" започва отново

Юлиан Христов 12 октомври 2012 в 17:27 1730 0

Лазар Колев. Снимка: БГНЕС
Лазар Колев. Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд върна за ново разглеждане делото за смъртта на сестрите Христина и Росица Белнейски. 

Делото за смъртта на сестрите Христина и Росица Белнейски неочакавано промени хода си, когато влезе на последна инстанция в началото на април. Тогава родителите на зверски убитите момичета поискаха преразглеждане на делото. До този момент единственият подсъдим в процеса получи на две инстанции доживотна присъда. Според Фани и Стоимен Белнейски “за изясняване на цялата истина”. Според майката изнесените доказателства по делото не показват цялата истина за смъртта на двете ѝ дъщери. “Това не е цялата истина. Постоянно научаваме подробности по разследването от медиите”, каза тогава пред съда Фани Белнейска.

Съмненията на майката изглежда не са без основание, защото решението на ВКС за връщане на делото поставя въпроси, свързани с извършените ДНК-експертизи, чиято цел е да установят колко души са били в пряк контакт с момичетата, непосредствено преди смъртта им. Магистратите са записали, че "изцяло извън вниманието на съда е останала особено съществената констатация" на един от експертите, който не се изключва възможността в убийството да има замесено и друго лице.

Съдиите смятат, че разминаването в резултатите от назначените по делото експертизи може и да има научно и логично обяснение, "което обаче е недостижимо за неспециалист". В мотивите се посочва, че при настъпили подобни различия, би трябвало предходната съдебна инстанция да даде възможност на експертите сами да обяснят защо се е стигнало до тях. Вместо това съдът се е опитал сам да отстранени тези различия, което е несвойствена за него задача.

Според магистратите от ВКС по делото липсват данни за извършена проверка на важни обстоятелства относно действията на подсъдимия Колев нощта на убийството. Спорен остава за съдиите въпросът с анализа на ноктите на жертвите и открития по тях биологичен материал.  В мотивите си съдиите са записали, че остава "неясно защо, съдът се е опитал да формира собствени изводи от областта на науката", свързан с открития биологичен материал по ноктите и слабините на една на двете момичета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови