Quantcast

БХК: МВР нарушава правата на бежанците

Последна промяна на 27 октомври 2013 в 17:50 2306 4

Бежанци.
Бежанци.

Българският хелзинкски комитет (БХК) обяви, че МВР нарушава правата на бежанците като предоставя на сирийското посолство техни отпечатъци и биометрични данни.

Това е в нарушение на българското и европейско законодателство, посочва неправителствената организация

От БХК разкритикуваха и изказванията на вътрешния министър Цветлин Йовчев и на военния Ангел Найденов за изграждане на центрове за бежанци от затворен тип и на ограда по границата.

"Призоваваме Ви сериозно да преосмислите подхода си към хората, търсещи убежище в нашата страна.

Няколко хиляди бежанци, огромната част от които законопослушни хора в трудоспособна възраст, не би трябвало да са проблем за България, която в годините на прехода загуби близо два милиона от своето население", се посочва в откритото писмо на хелзинския комитет

Копие от писмото е изпратено и до Роланд-Франсоа Вейл - представител на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

От БХК припомнят, че задържането на бежанците извън няколко случая е недопустимо и може да доведе до дело в Европейския съд по правата на човека. 

Намерението за изграждане на стена на българо-турската граница от БХК определят като "дълбоко нехуманен подход, извън цивилизационните стандарти на демократичния свят, популистки и неефективен".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2013 в 23:08

+++++

27.10 2013 в 21:45

За съжаление, ако напиша какво мисля за БХК ще ме банат по IP.

27.10 2013 в 19:26

Разбира се, че не са никакви "бежанци". Най-обикновенни емигранти. Преминават транзит през Турция, и се опитват да преминат транзит през България на път за Европа. Правителството няма право да ги третира като "бежанци", нито да им предоставя подобен статут. България няма обща граница със Сирия. Следва да бъдат третирани като емигранти, в съотвествие със съответните регулации.

27.10 2013 в 18:44

СПОРЕД КОНЦТИТУЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БЕЖАНЦИ НЕ СА ТАКИВА ЗАЩОТО ИДВАТ ОТ ВТОРА ДЪРЖАВА - ТУРЦИЯ ,А НЕ ДИРЕКТНО ОТ СИРИЯ ПОНЕЖЕ НЯМАМЕ ГРАНИЦА С ТАЗИ СТРАНА !!! ЗНАЧИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ХРАНИ И ИЗДЪРЖА ЕМИГРАНТИ С ДЪРЖАВНИ ПАРИ . ТЕЗИ ПАРИ МОГАТ ДА СЕ ДАДАТ КАТО КОЛЕДНИ ДОБАВКИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ,А НЕ ДА СЕ ХВЪРЛЯТ НА ВЯТЪРА !!!