Бойко набеди протестите за несбъднатия Шенген

08 март 2013 в 14:52 4784 24

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„Аз мисля, че и на този Съвет на 14-ти щяхме да влезем и в Шенген по въздух, тъй като знаете, че само Холандия беше против и техният министър на европейските въпроси при посещението на Цветанов се изказа много ласкаво, че България е направила всичко. Но събитията, които се развиха в България, разбира се, тревожат всички и не само че правителството подаде оставка“. Това е казал в сряда на заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Бойко Борисов. 

Репликата му е увод към изказването му за Пламен Горанов, безотговорността на БСП и др., което беше публикувано още в сряда след заседанието. Тя обаче не беше включена в тогава публикувания отрязък.

Също в сряда Борисов задочно беше опроверган от изказващите европейски политици срещу членството на България в Шенген. Тогава еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че „България има най-корумпирания държавен апарат в ЕС и затова е на първо място в съюза по злоупотреби с обществени поръчки“. Еврокомисарката се позова на доклад на “Трансперънси интернешънъл”. 

„Членството на дадена страна в Шенген не е въпрос на престиж, тук става дума за сигурността на нашите граждани, не можем да правим компромис с нея, заяви германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих. Според него, въпреки че България е постигнала напредък в борбата с организираната престъпност, остават още слабости – по отношение на борбата с корупцията и работата на съдебната система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!