Блокадата на парламента пропадна

Николаос Цитиридис 06 март 2013 в 14:31 2338 0

Протестиращите начело с Янакаги Ганчев скандираха
Протестиращите начело с Янакаги Ганчев скандираха "Оставка"

Обявената за тази сутрин блокада на парламента от Ангел Славчев не се състоя.

Самият Славчев, популярен като един от организаторите на протестите в София, не се появи край сградата на Народното събрание в уречения час - 11:00.

Единствените демонстранти по това време бяха тези от палатковия лагер зад парламента начело с Янаки Ганчев. 

Около 50 души се бяха събрали в градинката, където в понеделник бяха разпънати две палатки. Днес там бяха около 50 души, голяма част от тях журналисти.

Хората почетоха с едноминутно мълчание паметта на Пламен Горанов, който почина на 3 март от изгарянията си.

След това протестиращите се преместиха зад парламента, охранявани от около 20 служители на реда. При всяко влизане на депутат в сградата на парламента се чуваха скандирания и освирквания.

Като говорители на присъстващите се изявиха активистите Йоло Денев и Янаки Ганчев.

В 11:30 ч при протестиращите излезе независимият депутат Стоян Иванов, за да им съобщи, че парламентът няма да гласува промените в изборния кодекс, които той и Кирил Гумнеров внесоха в парламента. Те предвиждаха улесняване на гражданското участие в изборите. Сред предложените промения бяха: граждани да могат да се кандидатират чрез национални инициативни комитети и да имат право на изява по обществените медии по време на кампаниите си, като това се заплаща от държавата. 

Припомняме, че по първоначална информация в 11 часа тази сутринта протест трябваше да блокира НС с искания депутатите да не се разпускат, докато не се направи промяна в Изборния кодекс. Част от желанията на протестиращите бяха пропорционална избирателна система, сваляне на финансовия депозит за явяване на изборите от и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови