Би Би Си: Бедността подтиква все повече българи към самоубийство

Елица Мартинова 08 май 2013 в 09:51 2391 2

Поклонението за Пламен Горанов, който се самозапали на 18 февруари във Варна, Снимка: БГНЕС
Поклонението за Пламен Горанов, който се самозапали на 18 февруари във Варна, Снимка: БГНЕС

От началото на годината шестима българи се самозапалиха в знак на протест срещу бедността в страната, чийто нива не спират да се покачват. Това пише авторитетната британска медия Би Би Си в четвъртък.

Един от репортерите на Би Би Си – Том Езълмонт се е срещнал с някои от жертвите на протестите. Ето и превод на част от статия:

Димитър Димитров не е искал просто да умре. Неговото желание е било да се жертва за страната си.

На 13 март безработният 53-годишен мъж излязъл от апартамента си в София и се отправил към президентството. Щом пристигнал, се полял с бензин и се самозапалил. Охраната на президентството успяла да угаси пламъците на време.

„Изключително мъчително е, щом усетиш, че цялото ти тяло гори“, обяснява Димитров.

След три седмици в болницата, серия от операции на лицето и крайниците, той е жив и здрав и разказва своята история.

„Изключително мъчително е. Хора, които са имали по-леки изгаряния, се опитаха да си представят колко боли самозапалването. Но истината е, че болката, когато цялото ти тяло е в пламъци, е неописуема. Сега разбирам, защо Инквизицията е изгаряла хората на клада“, разказва Димитров, показвайки белезите по тялото си.

Неговият протест се случи седмици, след като хиляди българи излязоха на улицата в знак на протест срещу ниските заплати и непосилните сметки за ток.

Протестите доведоха до оставката на кабинета на експремиера Бойко Борисов.

Г-н Димитров разказва, че е искал целият свят да обърне внимание на тежката ситуация в най-бедната страна-членка на ЕС.

Според него постъпката му не е протест срещу собствените му ниски доходи, а опит за саможертва в името на родината му.

„Вярвам, че успях да постигна целта си. Може и да съм глупак, но се надявам, че постъпката ми ще подобри ситуацията в страната“, разказва Димитров.
Крайната постъпка на г-н Димитров не е единствената подобна.

Ширещата се безработица

На два часа път с кола източно от София се намира град Раднево. Множество бетонни блокове ви посрещат в началото на града и сякаш ви връщат към комунистическата епоха в България.

Чисто визуално, този град не се е променил особено след повече от две десетилетия на демокрация.

Въгледобивът и производството осигуряват някои от оскъдните работни места в града. Безработицата е на много високи нива. Според официалната статистика, нивото на безработица в България е 12%, но много анализатори смятат, че истинските показатели са много по-високи. И ето, че има достатъчно причини доверието в институционалната власт да бъде разбито.

В дена на гибелта си 53-годишният Венцислав Асенов от Раднево събрал всяко от петте си пораснали деца, за да им се извини за това, което смята да направи.

След разговора той отишъл при кмета на Раднево, за да го помоли за пари. След като от Общината му отказали помощ, той се самозапалил.

Герой 

„Бяхме отчаяни. Баща ми наскоро загуби работата си. Ние не можем да плащаме сметките си и задълженията си. Баща ни страдаше, защото не можеше да изхранва семейството си“, разказва Тихомир – син на загиналия Венцислав.

11-членното семейство на Венцислав Асенов (петима възрастни и шест деца) живее в 3-стаен апартамент. Синът Тихомир не се сърди на баща си, а смята постъпката му за героична. Самият младеж също е безработен. Той очаква летния сезон, за да започне работа като селскостопански работник.

Какво правят политиците по въпроса? 

Попитахме за това бившия премиер Бойко Борисов, който два месеца след оставката си отново ще се кандидатира за властта.

Той е горд от първия си мандат, посочвайки, че управлението на ГЕРБ е завършило редица важни за страната проекти, сред които изграждане на метро в София и построяването на магистрала, свързваща столицата с Черноморието.

„Вече имаше ден на траур в памет на жертвите от самозапалванията в страната. Много съжаляваме за тези хора, но промените в Бългаиря не могат да станат за няколко седмици“, отговори на въпроса на Би Би Си бившият министър-председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!