Die Presse: Дали присъединяването на България към ЕС не е провал?

Последна промяна на 05 май 2013 в 14:55 7469 12

Покъртителна картина на мизерстваща България обрисува в днешния си брой австрийският Die Presse. Материалът разказва за живота на бедно ромско семейство, уверява колко е висока безработицата тук и как се ширят бедност и отчаяние, не пропуска самозапалванията от последните месеци и пита дали присъединяването на България към ЕС всъщност не се е оказало провал.

Ето превод на статията:

Безработицата и самоубийствата се увеличават - все повече българи трудно свързват двата края. Надеждите за по-добри времена са загубени, също и надеждите, че парламентарните избори в средата на май ще променят съществено ситуацията. 

Просперираща Европа свършва точно след последния блок. Коне и планини от боклуци са гледката, която се открива недалеч от метростанция "Вардар" в ромския квартал на София "Факултета". Със своите 35 000 жители това е втората по големина ромска крепост в България.

"Тук няма нито канализация, нито свестни тоалетни и работа", разказва дългият Владко, застанал пред временна постройка. "Не веднъж не са ни стигали пари за хляб и за пелени", допълва изморената му жена. За последен път са имали работа преди 7-8 години: "От тогава живеем ден за ден от отпадъци и 35 лв. - по 17.50 лв. на дете". От края на социализма стандартът на живот на ромите в България, които са около 700 000 души или 10% от населението, непрекъснато се влошава. 

Всеки пети българин се води беден и трябва да оцелява с по-малко от 120 евро на месец. Безработицата се увеличи до 18%, а сред младите българи всеки трети е без работа. Цифри, с които трябва да се справи подалият оставка бивш премиер Бойко Борисов, който обаче се бори за втори мандат на парламентарните избори на 12 май.

Делът на бедните се покачва, твърди и социалният антрополог Харалан Александров. Хора от провинцията, които работят за минимална заплата от 150 до 200 евро срещат сериозни проблеми да платят сметките си за ток и отопление: "Приходите се свиват, а разходите на домакинствата се покачват". На състраданието на по-заможните българи трудно може да се разчита: "Ние възприехме една примитивна форма на неолиберализъм, в която само силните имат право да преживеят, а бедните са виновни за положението си".

Докато елегантно облечени дами пазаруват по шикозния бул. "Витоша", сервитьорките в кафетата гонят бездомните хора, които просят от посетителите. И не са само безработните, пенсионерите и самотните майки, тези у които нараства чувството, че животът им е ежедневна борба за оцеляване. Само на няколко спирки с метрото от центъра на София е пълно с хора, у които отчаянието нараства.

Износени коли. Търговеца на обувки Йордан, който има магазин на на бул. „Панчо Владигеров” в столичния кв. „Люлин”, отегчено подрежда непродаваемата стока. Той споделя как от година и половина продажбите са се сринали и въздъхва отегчено: "Хората нямат пари." Слабите приходи ще бъдат изядени от инфлацията, високите данъци и наеми: "Първо се съкращава персоналът, а след това се уволнява и последният служител". Дори и заложната къща на ъгъла не е отбелязала увеличаване на приходите от кризата: "Всички отдавна заложиха всичко, което имат. Повечето нямат нищо, което да могат да предложат за продан."

Износени коли и улични битки: Гневът на протестите срещу високите сметки за ток през февруари и март смая не само политиците, но и цялата световна общност. Многото заглавия в местните медии допринесоха за внезапния скок на самоубийствата чрез самозапалване. Седем от осем човека вече са загинали в резултат на техните изгаряния. Притеснени от ефекта на имитатора, българските медии редуцираха отразяването на подобни новини.

Колкото по-голяма е бедността, толкова по-голяма е изолацията, заявява експертът Харалан Александров. „Когато човек не може да почерпи гостите си с кафе, сам той не ходи на гости.”

Домашни проблеми. Дали успешното присъединяване на България към Европейския съюз през 2007 г. всъщност не е провал? За това Георги Ганев - директор на Центъра за либерални стратегии в София - не иска да говори.

"През първите две години след присъединяването, страната е имала един от най-високите темпове на растеж в ЕС - посочва Ганев. - През 2007 г. притокът на чуждестранен капитал е в размер на почти половината от БВП до 47%, но кризата спря възхода."

"Проблемът не е вътрешен", коментира Ганев. "Вътрешните проблеми като корупцията, монополите и бюрокрацията обаче са още по-важни, отколкото преди." Високата данъчна тежест за малките компании и бедната образователна система преди всичко създават проблемите на пазара на труда и водят до социалните напрежения. С данни от статистиката той говори за това, че България ще продължи да е на дъното в ЕС, но в същото време енергично се възпротивява на такава перспектива. "Ние ще намалим разликата. Все още сме най-бедните в ЕС, но вече не чак толкова бедни като преди."

Дори и благоприятното статистическо догонване едва ли се усеща от повечето хора. Единствената инвестиция в ромския квартал "Факултета" от преди три години е бетонни колони, върху които в момента на 6 метра височина са окачени кутиите с електромерите. Те не могат да бъдат пипани вече, казва притеснена майка на голяма фамилия: "Когато не можеш да си платиш солените сметки, спират ти тока".

Приближаващите избори не носят надежда за по-добри времена за бедните в България. По-рано участниците в предизборната борба идваха в квартала, казва Владко: "Вече не идват. Последния път обещаха твърде много и нищо не изпълниха."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2013 в 15:09

НАШАТА ДЪРЖАВА СЕ ПРОВАЛИ ОТ НЕКАДЪРНИ И АЛЧНИ УПРАВНИЦИ!МНОГО Е ЛЕСНО ДА НИ КРИТИКУВАТ ОТ ЕВРОПА,ТОГАВА ЗАЩО ОТНОВО ЕНП ЗАЛАГА НА ПАРТИЯ ГЕРБ!ИЗЛИЗАТ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ДИКТАТУРНОТО,БАНДИТСКО ,БЕЗПРИНЦИПНО, УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ,А ТЕ МИ ИЗПРАЩАТ ДЕЛЕГАТИ ОТ ЕНП И ДАЖЕ ЩЕ ДОЙДЕ ШЕФЪТ НА ЕНП ВИЛФРИД МАРТЕНС,ЗА ДА ПОДКРЕПИ БЕЗПРЕКОСЛОВНО БОЙКО И ЦЕЦО!НИМА ТОВА НЕ Е ПОЛИТИЧЕСКА ДЕМАГОГИЯ !СЛЕДОВАТЕЛНО ИМА НЯКАКЪВ СКРИТ ИНТЕРЕС КЪМ БЪЛГАРИЯ И КОНКРЕТНО КЪМ ГЕРБ,ДИ ПРЕССЕ,АКО ИСКА ДА Е ОБЕКТИВЕН ВЕСТНИК, ДА СЕ ВГЛЕДА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАСТЪПНИЦИ НА ГЕРБ И ТОГАВА ДА КРИТИКУВА!!

06.05 2013 в 12:13

Той и народният съд много-много не питаше "народа".

06.05 2013 в 10:42

Да беше прочел статията Борисов преди да се изтропоса така нагло пред Кеворкян, та да ми разправя за "успехите" му през изтеклия мандат. Ако имаше вещо общо с това хората нямаше да излязат на улицата, нещо което не се беше случвало от 1996 година насам. А и непрекъснато почнаха да излизат информации за далаверите на ГЕРБ, срещу които уж щяха да се борят. Партенки разви миризливи и прости ...

05.05 2013 в 21:59

На пълно съм съгласен с Майстор Балкански.

05.05 2013 в 17:53

Този Ганев, като говори за "притока" на чуждестранни капитали все едно става въпрос за вода, що не пише за оттока. Само през 2011 г. са били изнесени над 31 млрд. лева от молове и монополи, та чак до банки и чужди фирми, купили на безценица български предприятия и фирми. Тово две трети от БВП на България.

05.05 2013 в 17:31

Не , не е провал , програмирано унищожение на България, когато един народ не е правил референдум , не е питан , това е унищожени. Питам се и Вас господа питам , ,Дали не трябва да има има Народен съд ,,

05.05 2013 в 17:18

Ако един завоевател пита покорените народи дали да ги покори, никакъв завоевател не е. А че не си е направил сметката и не може да събере данъци за да си оправдае завладяването, никой не му е крив.

05.05 2013 в 16:57

Пак сороститутски вопли за циганите, пак опити да се идентифицира българската нация с едно изостанало племе, което тежи като воденичен камък на шията на българския народ, пак жалки опити да се измести проблемът от болната глава върху здравата, пак премълчаване истинските причини за мизерията - колониалното робство, пак инсинуации, че тоя хомот не ни е нахлузен тъкмо от западняците, за да ни ограбят до шушка, пак внушаване чувство за безнадеждност и обреченост, като че ли няма алтернатива на тоя див капитализъм...

05.05 2013 в 16:38

Интересното е като погледнем доходите си, а след това излезем извън града и видим колко много и какви коли се движат по пътищата на БГ. А как се пазарува...................

05.05 2013 в 16:35

да, но кой ни попита нас дали да се присъединяваме?