МО продаде шест изтребителя за 8 млн. лв.

Юлиан Христов 03 декември 2012 в 14:23 2689 1

Су-25. Снимка: Facebook страница на авиобаза
Су-25. Снимка: Facebook страница на авиобаза "Безмер"

Шест щурмови изтребителя Су-25 е продало Министерството на отбраната. Сделката е била осъществена още през лятото, а по непотвърдена информация самолетите са продадени за 8 млн. лв.

Сделката беше потвърдена пред OFFNews от зам.-министъра на отбраната Валентин Радев. Той обясни, че информацията е публична и нищо около сделката не е скрито, въпреки че за нея стана ясно от публикации във Facebook-страницата на авиобаза "Безмер".

От пресцентъра на военното министерство обясниха, че в търга са участвали 7 фирми, а наддаването е било тайно.

Фирмата, спечелила търга, е „Трансмобил“ ООД.

От „Снабдяване и търговия – МО“ ООД, съобщиха за OFFNews, че първоначално обявената цена е била 100 хил. лв. на изтребител, но продажната цена била многократно по-висока. Подадените оферти са били разгледани и оценени от комисия, която е взела решението за това коя фирма печели.

Изтребителите са с изтекъл ресурс и в момента не летят. За да бъдат вдигнати във въздуха отново, те трябва да минат основен преглед. Вероятно самолетите ще бъдат продадени в трета страна, където те евентуално биха продължили да служат на съответните въоръжени сили.

С тази продажба на въоръжение в армията ни остава още една ескадрила от 12 самолета Су-25. Поради изтичане на ресурса им, беше предвидено те да бъдат снети от въоръжение в края на 2012 г. МО обаче взе решение за удължаване на експлоатацията на самолетите до края на 2013 г. Причината тези самолети да не летят в момента е липсата на пиропатрони за катапултите. След два неуспешни опита министерството даде поръчката за смяна на пиропатроните на катапултите на изтребителите. Според уверенията на военния министър министерството прави всичко възможно фирмата доставчик да ускори процеса на доставка и подмяната на пиропатроните да стане през месец ноември 2012 г.

С тази сделка дружеството „Снабдяване и търговия – МО“ ООД бележи рекордни приходи. Само през първите шест месеца на отиващата си година има повече финансови постъпления отколкото през трите предходни години. Над 62 млн. лв. са влезли в МО след продажбите на снето от въоръжение и излязло от употреба имущество през 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови