5% oт населението остава без ефирна телевизия

Мая Младенова 04 септември 2013 в 13:19 4257 6

Декодери за цифрова телевизия са нужни за всеки по-стар применик без вграден цифров тунер.
Декодери за цифрова телевизия са нужни за всеки по-стар применик без вграден цифров тунер.

 

Пет процента от българите няма да могат да гледат ефирна цифрова телевизия след началото на цифровизацията.

Информацията бе потвърдена от официалния държавен орган, който контролира покритието на цифровия сигнал - Комисията за регулиране на съобщения (КРС), в отговор на въпрос на OFFNews. От комисията обаче не отговориха на питането ни кои населени места ще останат непокрити.

Според Плана за въвеждане на цифрова телевизия, който има силата на закон, цифровизацията при старта си трябва да обхваща минимум 95% от населението. Точно толкова покритие ще осигури дружеството "НУРТС Диджитал", което оперира цифровите мрежи за разпространение на тв сигнала. Останалите 5% ще останат без покритие и ако нямат договор с кабелен оператор, няма да могат да гледат дори държавната БНТ.

За да провери покритието на сигнала, КРС е провела контролни замервания на 23 април и на 7 юни, става ясно от писмения отговор на комисията до редакцията. Тестван е сигналът в избрани 152 контролни точки със софтуерна програма. Измерванията за показали, че излъчването е достатъчно силно, за да има ясен образ. Или на технически език - че интензитетът на електромагнитното поле е с необходимата минимална медианна стойност.

Оперираният от дружеството "Фърст диджитал" общественият мултиплекс, който ще разпространява програмите на БНР и БНТ, също осигурява 95% покритие на населението и има територии, които ще останат непокрити, става ясно от отговора на КРС. И в момента има територии със слаб сигнал и лоша картина. При цифровото излъчване обаче "недостатъчно силен сигнал" означава, че картина изобщо ще липсва, обясняват от комисията.

Експерти, с които OFFNews разговаря, изразиха съмнения в достоверността на софтуерните измервания. Според тях няма как да се каже доколко компютърната симулация на дадена ситуация (в случая изключване на аналоговия сигнал) ще повтори на 100% реалната.

Нов търг - стар победител

Вместо на последно обявената дата 1 ноември, цифровизацията може да стартира по-рано - на 1 октомври. Това ще стане възможно, ако загубилият кандидат за доставка на втория транш декодери не обжалва конкурса, става ясно от думите на зам. министъра на транспорта и съобщенията Георги Тодоров, цитиран от "24 часа". 

Вторият търг бе спечелен до близката до банкера Цветан Василев фирма "К енд К електроникс", собственик на веригата за техника "Техномаркет". Същата компания спечели и обслужването на Северозападния район в първия конкурс, обявен от транспортното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!